• Mai mulți foști consilieri americani vorbesc, într-o nouă carte, despre pericolele unui nou mandat al lui Trump.
  • Cartea „The Return of Great Powers”, scrisă de Jim Sciutto de la CNN, va fi publicată pe 12 martie.
  • Dacă Trump l-ar învinge pe Biden, în noiembrie, „NATO ar fi în mare pericol”, a declarat John Bolton, fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump.

Pe măsură ce aliații SUA își „revin” după comentariile lui Trump din weekend prin care încuraja Rusia să atace aliații dacă nu îndeplinesc obiectivele bugetului NATO, mai mulți foști consilieri ai lui Trump avertizează, într-o carte ce urmează să fie lansată, că fostul președinte va căuta să retragă SUA din Alianța NATO dacă va câștiga al doilea mandat, scrie CNN.

În cartea „The Return of Great Powers”, scrisă de Jim Sciutto de la CNN, care va fi publicată pe 12 martie, un fost oficial SUA, care a servit la nivel înalt atât în Administrația Trump, cât și în Administrația Biden, a declarat că dacă Trump îl învinge pe Joe Biden în noiembrie, „SUA vor ieși din NATO”.

„NATO ar fi în mare pericol”, a declarat John Bolton, fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump. „Cred că ar încerca să scoată SUA din NATO”.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE

Critica lui Trump față de angajamentele SUA de securitate se extinde până la acordurile de apărare comune cu Coreea de Sud și Japonia, potrivit Generalului în retragere John Kelly, care a servit la Casa Albă ca șef de cabinet al Administrației Trump.

„Ideea este că el nu vede rostul NATO”, spune Kelly în carte. „Trump era hotărât să nu aibă trupe în Coreea de Sud – important de menționat, ca forță de descurajare – sau să aibă trupe în Japonia – tot ca forță de descurajare”.

„Trump credea că Putin este un individ ok și la fel credea și despre Kim Jong Un, despre a cărui țară, Coreea de Nord, spunea că SUA au pus-o la colț”, declară Kelly. „Lui Trump i se părea că îi provocăm pe acești indivizi. Spunea că dacă nu ar exista NATO, atunci Putin nu ar acționa cum o face”.

Alți membri seniori ai Administrației cu care CNN a vorbit despre carte au detaliat, de asemenea, modul în care Trump, în primul său mandat, a fost aproape de a retrage SUA din Alianță, care este o piatră de bază a securității occidentale împotriva Rusiei, avertizând că este posibil să meargă până la capăt într-un al doilea mandat.

Citește și