• Donald Trump a declarat că ar „încuraja” Rusia să atace orice membru NATO.
  • Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a spus că orice atac asupra Alianței va primi un „răspuns puternic și unit”.
  • Casa Albă a descris remarcile lui Trump drept „îngrozitoare și deranjante”.

Jens Stoltenberg a spus că NATO este „pregătită și capabilă să-și protejeze toți aliații”, după ce Trump a afirmat că Rusia poate ataca țările membre dacă vrea, scrie The Guardian.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a spus că orice atac asupra Alianței va primi un „răspuns puternic și unit”.

Stoltenberg a spus: „Orice sugestie că aliații nu se vor apăra reciproc subminează toată securitatea, inclusiv pe cea a SUA, și îi pune pe soldații americani și europeni la risc. Mă aștept ca indiferent cine câștigă alegerile prezidențiale, SUA vor rămâne un aliat NATO puternic și dedicat”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Donald Trump a declarat că ar „încuraja” Rusia să atace orice membru NATO care nu își plătește facturile ca parte a Alianței Militare Occidentale. La un miting de sâmbătă, el a declarat că i-a spus odată unui lider că nu ar proteja o națiune care nu și-a plătit ratele și că ar „încuraja” agresorii să „facă ce naiba vor”. Membrii NATO se angajează să apere orice națiune din cadrul blocului care este atacată.

Casa Albă a descris remarcile fostului președinte drept „îngrozitoare și deranjante”.

Fostul președinte și-a exprimat temerile cu privire la ajutorul acordat Ucrainei, pe măsură ce aceasta se apără de invazia lansată de Rusia în februarie 2022 – precum și față de existența NATO, Alianța celor 31 de națiuni pe care SUA s-au angajat să o apere atunci când este necesar.

Ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a scris pe X: „Deviza NATO ‘unul pentru toți, toți pentru unul’ este un angajament solid”, adăugând: „Subminarea credibilității țărilor aliate înseamnă slăbirea întregii NATO. Nicio campanie electorală nu este o scuză pentru a te juca cu securitatea Alianței”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a scris pe X că „declarațiile iresponsabile” despre securitatea și solidaritatea NATO servesc doar intereselor președintelui rus, Vladimir Putin. „Ele nu aduc mai multă securitate sau pace lumii”, a spus Michel. „Dimpotrivă, ele subliniază din nou necesitatea ca UE să-și dezvolte urgent autonomia strategică și să investească în apărarea sa. Și să mențină Alianța noastră puternică”.

Citește și