• Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că au descoperit un complex Hamas sub sediul UNRWA din Gaza.
  • IDF a susținut că soldații săi au găsit „infrastructură electrică” într-un tunel de sub clădire.
  • Mai mulți jurnaliști, inclusiv de la The Wall Street Journal, au vizitat tunelul.

IDF a descoperit un complex Hamas sub sediul agenției de ajutor ONU din Gaza, scrie Business Insider.

Într-o postare pe X, fostul Twitter, IDF a anunțat că soldații săi au descoperit intrarea într-un tunel de lângă o școală condusă de UNRWA. Potrivit IDF, soldații au găsit „infrastructură electrică” în interiorul tunelului conectat la sediul principal al UNRWA, care ar fi alimentat tunelul cu energie electrică generată de combustibilul furnizat prin ajutorul umanitar.

IDF a invitat jurnaliști, inclusiv de la Wall Street Journal, pentru a vedea cu ochii lor.

WSJ a publicat o fotografie a unei camere care conține rafturi de servere negre, în ceea ce oficialii militari israelieni spun că este un centru de informații Hamas.

Hamas, grupul militant palestinian care controlează Fâșia Gaza din 2007, a construit o rețea militară de peste 310 mile de tuneluri sub enclavă – aproximativ echivalentul a jumătate din lungimea sistemului de metrou din New York, a raportat Reuters în decembrie. Militarii israelieni au poreclit lumea subterană „metroul din Gaza”.

UNRWA a declarat într-un comunicat că rapoartele „merită o anchetă independentă”, adăugând că nu are „expertiza militară și de securitate și nici capacitatea de a efectua inspecții militare a ceea ce este sau ar putea fi sub proprietățile sale”, conform Wall Street Journal.

Acest lucru vine după ce agenția a fost acuzată că mai mulți membri ai personalului au fost implicați în atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care au ucis 1.200 de persoane.

Un comunicat de pe site-ul agenției spune că Secretarul General al ONU, António Guterres, a fost „îngrozit” de „acuzațiile extrem de grave”, care ar fi implicat 12 membri ai personalului.

Acesta afirmă că a luat deja măsuri împotriva celor 12, identificând și terminând contractele a 10 dintre ei, adăugând că ceilalți doi sunt decedați și că „orice angajat ONU implicat în acte de terorism va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărirea penală”.

UNRWA joacă un rol important în facilitarea livrării de ajutor internațional locuitorilor din Gaza, contribuind și la furnizarea de servicii precum locuințe și școli.

Atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza au cauzat o criză umanitară în teritoriu, ducând la „cea mai mare parte a unei populații care se confruntă cu o insecuritate alimentară ridicată care a fost vreodată clasificată”, a spus Crucea Roșie Britanică într-un raport. În jur de 75% din populația Fâșiei Gaza, de aproximativ 2,2 milioane de oameni, a fost mutată, adaugă raportul.

Avertismentele internaționale continuă să se adune înainte de ofensiva planificată a Israelului împotriva Rafahului, unul dintre ultimele refugii pentru locuitorii din Gaza care fug de conflict.

Business Insider a contactat UNRWA pentru un comentariu.

Citește și