• Donald Trump încurajează Rusia să atace orice membru NATO.
  • El a deplâns suma de bani americani trimisă Ucrainei.
  • Declarațiile au fost făcute într-un miting de sâmbătă.

Donald Trump a declarat că ar „încuraja” Rusia să atace orice membru NATO care nu își plătește facturile ca parte a alianței militare occidentale. La un miting de sâmbătă, el a declarat că i-a spus odată unui lider că nu ar proteja o națiune care nu și-a plătit ratele și că ar „încuraja” agresorii să „facă ce naiba vor”. Membrii NATO se angajează să apere orice națiune din cadrul blocului care este atacată, scrie BBC.

Casa Albă a calificat comentariile ca fiind „îngrozitoare și nebunești”. Adresându-se mulțimii în timpul mitingului din Carolina de Sud, Trump a spus că și-a făcut comentariile despre Rusia în timpul unei reuniuni a liderilor țărilor NATO.

El a reamintit că liderul unei „țări mari” a prezentat o situație ipotetică în care nu-și îndeplinea obligațiile financiare în cadrul NATO și fusese atacat de Moscova. Trump a spus că liderul a întrebat dacă SUA ar veni în ajutorul țării sale în acest scenariu, ceea ce l-a determinat să emită un reproș.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI

„Am întrebat: ‘Nu ați plătit? Sunteți delăsători? Nu, nu v-aș proteja, de fapt, i-aș încuraja să facă ce vor. Trebuie să plătești”.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a catalogat comentariile ca fiind „îngrozitoare și nebunești”. El a adăugat că declarația „pune în pericol securitatea națională americană, stabilitatea globală și economia noastră acasă”.

Trump, favorit să candideze din nou în calitate de candidat republican la alegerile prezidențiale americane din acest an, critică de mult timp NATO și ceea ce el consideră a fi o povară financiară excesivă pentru Statele Unite pentru a garanta apărarea altor 30 de națiuni.

Rusia și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în 2022, după ce Trump a părăsit funcția. De atunci, el a deplâns suma de bani americani trimisă Ucrainei, care nu este membră a NATO. SUA au oferit Ucrainei mai mult sprijin financiar decât orice altă țară – în total peste 44 de miliarde de dolari de la invazia din 2022, potrivit cifrelor Casei Albe din decembrie.

Cu toate acestea, republicanii din Congres au blocat de la începutul anului toate noile finanțări – cerând măsuri dure pentru a restricționa migrația în SUA la granița de sud, iar apoi au refuzat proiectul de lege modificat atunci când a fost prezentat la începutul acestei săptămâni.

Citește și