• Egiptul construiește o zonă-tampon și un zid masiv, cu o lățime de 3 kilometri, de-a lungul graniței cu Gaza.
  • Secretarul general al ONU condamnă raidul FDI asupra spitalului Khan Younis.
  • Cel puțin 12 morți în urma unei lovituri aeriene israeliene asupra taberei de refugiați Nuseirat din Gaza, afirmă oficiali palestinieni din domeniul sănătății.

UPDATE ORA 23.00 – Israelul „nu are nicio intenție” de a trimite palestinieni în Egipt, a spus ministrul Apărării

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că Israelul nu are „nicio intenție” de a trimite palestinieni în Egipt, ca parte a unei evacuări a orașului cel mai sudic al Gazei, Rafah, unde Israelul a spus că își va concentra următoarea ofensivă militară.

„Respectăm și prețuim acordul nostru de pace cu Egiptul, care este o piatră de temelie a stabilității în regiune, precum și un partener important”, a declarat Gallant reporterilor în timpul unei conferințe de vineri. Comentariile lui Gallant vin pe fondul unor rapoarte conform cărora Egiptul construiește o zonă-tampon de kilometri de-a lungul graniței cu Gaza, ca parte a unui plan de urgență în cazul în care un număr mare de refugiați palestinieni inundă în Egipt.

Oficialii israelieni au spus că armata lucrează la un plan detaliat de evacuare a civililor din Rafah înainte de o ofensivă planificată acolo, dar încă nu au împărtășit niciun detaliu al planului. Gallant nu a oferit detalii despre o posibilă evacuare vineri, dar a spus că „planifică atent operațiunile viitoare în Rafah, care este un bastion important al Hamas”.

Recomandări

CĂLĂTORII DE LUX
NEW MOVIE
TURCIA VREA APĂRARE
CHINA ÎȘI STIMULEAZĂ ECONOMIA
DECES LA BORD
LICITAȚIE PENTRU FRIENDS

UPDATE ORA 22.00 – Ministrul israelian al cabinetului de război spune că luptele ar putea continua în timpul Ramadanului

Ministrul israelian al cabinetului de război și fostul ministru al Apărării Benny Gantz a spus că Israelul „nu se va opri” până când toți ostaticii din Gaza nu vor fi returnați, chiar dacă asta înseamnă continuarea ostilităților în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului.

„Aș dori să transmit un mesaj tuturor cetățenilor Israelului și familiilor ostaticilor: Nu ne oprim – până când sunt returnați”, a spus Gantz într-un videoclip vineri. „Nu va exista o încetare a focului nici măcar pentru o zi până când ostaticii noștri vor fi înapoiați.” Gantz a spus că luptele vor continua, indiferent de perioada anului.

UPDATE ORA 18.00 – Netanyahu respinge „dictatele internaționale” privind crearea statului palestinian

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins „dictatele internaționale” privind crearea unui stat palestinian într-o postare pe rețelele de socializare.

„Israelul respinge categoric dictatele internaționale privind o reglementare permanentă cu palestinienii. Un astfel de aranjament se va ajunge doar prin negocieri directe între părți, fără condiții prealabile”, a spus el în postarea de pe X, fost Twitter, la primele ore ale zilei de vineri dimineață, ora locală (în jurul orei 18:00 ET joi).

Netanyahu a spus că guvernul său se va opune oricărei „recunoașteri unilaterale a unui stat palestinian”, adăugând că orice astfel de mișcare ar constitui o „recompensă uriașă pentru terorismul fără precedent” în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie și ar preveni un viitor acord de pace. Declarația premierului a fost publicată după un apel telefonic cu președintele american Joe Biden, joi după-amiază.

Luna trecută, Netanyahu a respins public apelurile la suveranitatea palestiniană în urma discuțiilor cu Biden despre viitorul Gaza, sugerând că nevoile de securitate ale Israelului ar fi incompatibile cu statalitatea palestiniană. Potrivit unui raport al Washington Post de miercuri, Administrația Biden și partenerii din Orientul Mijlociu lucrează pentru a formula un „plan cuprinzător” pentru pace, care ar include o „cronologie fermă” pentru înființarea unui stat palestinian. Dar mulți politicieni israelieni, inclusiv miniștri de extremă dreapta din Guvern, au respins public această idee.

UPDATE ORA 16.00 – Rachete trase din zonele controlate de Houthi către vrachierul din Golful Aden, spun SUA

O rachetă balistică antinavă a fost trasă din zonele controlate de Houthi din Yemen, joi după-amiază, către un vrachier din Golful Aden, a anunțat vineri Comandamentul Central al SUA. Racheta a fost lansată către MV Lycavitos, un vrachier sub pavilion Barbados, deținut de Regatul Unit, a spus CENTCOM.

Nava a raportat avarii minore și nicio rănire în urma atacului. Tot joi, SUA au efectuat două lovituri de autoapărare asupra a trei rachete mobile de croazieră antinavă în zonele controlate de Houthi din Yemen, care se pregăteau să se lanseze împotriva navelor din Marea Roșie. Rachetele au fost determinate să reprezinte „o amenințare iminentă pentru navele marinei americane și navele comerciale din regiune”, se arată în comunicatul CENTCOM.

UPDATE ORA 14:45 – 5 morți după pierderea curentului la Spitalul Nasser, a declarat Ministerul Sănătății condus de Hamas

Cinci pacienți au murit la spitalul Nasser din Khan Younis din cauza defecțiunii generatoarelor de energie și a sistemului de alimentare cu oxigen pe fondul unui raid militar israelian asupra instalației, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza controlată de Hamas.

Ministerul a acuzat forțele israeliene că au forțat pacienții de sex masculin să se mute fără bunurile lor în clădirea maternității, „care a fost transformată într-o cazarmă militară”. Ministerul a mai spus că două femei însărcinate au născut copii în spital „în condiții extrem de inumane”.

Într-o declarație anterioară, ministerul a spus că șase pacienți de terapie intensivă și trei din incubatoarele de pepinieră ar putea muri „în orice moment ca urmare a opririi oxigenului” după ce generatoarele electrice s-au oprit.

UPDATE ORA 13:20 – IDF susține că au reținut peste 20 de suspecți din atacul din 7 octombrie, în timpul raidului la spitalul Nasser

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că au reținut peste 20 de suspecți ai atacului din 7 octombrie, în timp ce continuă raidul la Spitalul Nasser din Khan Younis.

„Forțele speciale ale IDF continuă să opereze împotriva organizației teroriste Hamas în Spitalul Nasser; trupele au localizat arme în interiorul spitalului și au reținut zeci de suspecți de terorism”, a afirmat armata israeliană într-o declarație.

IDF nu a oferit detalii suplimentare despre persoanele reținute și natura implicării acestora în atacul din 7 octombrie al Hamas.

UPDATE ORA 12:10 – 84% din unitățile de sănătate din Gaza sunt afectate de atacuri, spune UNRWA

84% din unitățile de sănătate din Gaza au fost afectate de atacuri de la începutul războiului Israel-Hamas, a anunțat Agenția Națiunilor Unite de Ajutor și Lucrări (UNRWA).

UNRWA este principala organizație de ajutor umanitar din Gaza, oferind ajutor pentru aproximativ 2 milioane de locuitori din Gaza. Israelul a acuzat 13 membri dintre cei 13.000 de membri ai personalului UNRWA din Gaza că au participat la atacurile Hamas din 7 octombrie, acuzații care i-au determinat pe marii donatori internaționali să întrerupă finanțarea în timp ce agenția desfășoară o anchetă.

Într-o postare pe X, agenția a publicat imagini care arată distrugerea infrastructurii civile din teritoriu, inclusiv a unuia dintre centrele sale de sănătate.

UNRWA a spus că, pe lângă daunele aduse unităților de sănătate, peste 70% din infrastructura civilă a fost „distrusă sau grav avariată”, adăugând „Nicăieri nu este sigur.”

UPDATE ORA 9:30 – Trei morți după pierderea curentului la Spitalul Nasser în urma raidului israelian, a anunțat Ministerul Sănătății

Trei pacienți au murit după ce s-a pierdut curentul electric la Complexul Medical Nasser din orașul Khan Younis, din sudul Gazei, potrivit unei actualizări urgente a Ministerului Sănătății condus de Hamas vineri.

Într-o declarație anterioară, ministerul a spus că generatoarele electrice s-au oprit și curentul a fost întrerupt complet din complex. Ei au spus că șase pacienți de la terapie intensivă și trei din incubatoarele pentru copii ar putea muri „în orice moment, ca urmare a opririi oxigenului lor”.

Ministerul a făcut apel la instituțiile internaționale să intervină pentru a proteja viața pacienților și a personalului din interiorul complexului „înainte să fie prea târziu”.

UPDATE 6:00-Biden a evocat „situația din Rafah” și discuțiile cu Netanyahu despre ostatici în timpul unei convorbiri telefonice de joi

Președintele Joe Biden a discutat joi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre „negocierile în curs cu ostaticii” și despre „situația din Rafah”, potrivit unui comunicat al Casei Albe dat publicității joi.

„Președintele a abordat, de asemenea, situația din Rafah și și-a reiterat punctul de vedere că o operațiune militară nu ar trebui să aibă loc fără un plan credibil și executabil pentru a asigura siguranța și sprijinul civililor din Rafah”, se arată în comunicat.

UPDATE 3:00- Un raid aerian israelian asupra unei tabere de refugiați din Gaza ucide cel puțin 12 persoane.

Un raid aerian israelian asupra taberei de refugiați Nuseirat, situată în centrul Gaza, s-a soldat joi cu cel puțin 12 morți, potrivit unui purtător de cuvânt al Spitalului Martirilor Al Aqsa.

Zece dintre cei uciși erau femei și copii, au declarat purtătorul de cuvânt și un medic de la spital.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Egiptul construiește o zonă-tampon și un zid masiv, cu o lățime de 3 kilometri, de-a lungul graniței cu Gaza, arată noile imagini din satelit furnizate de Maxar Technologies.

Imaginile, realizate în ultimele cinci zile, arată că o secțiune semnificativă a teritoriului egiptean dintre o șosea și granița cu Gaza a fost distrusă cu buldozerul.

Când zona tampon va fi finalizată – aceasta se întinde de la capătul frontierei cu Gaza până la Marea Mediterană – va înghiți complet complexul de trecere a frontierei dintre Egipt și Rafah. La granița propriu-zisă, mai multe macarale au fost văzute în timp ce se așezau secțiuni de zid.

Imagini suplimentare din satelit analizate de CNN arată că buldozerele au ajuns la fața locului pe 3 februarie și că excavarea inițială a zonei tampon a început pe 6 februarie. În ultimele cinci zile s-a înregistrat o creștere semnificativă a excavărilor.

Citește și