• Spitalul Nasser din Khan Younis se confruntă cu o situație critică, în condițiile în care forțele israeliene continuă să tragă asupra facilității, după ce au emis ordine de evacuare.
  • Forțele israeliene au încercuit complet facilitatea medicală și îi îndeamnă pe oameni să fugă din spital în timp ce orașul Khan Younis este bombardat intens.
  • În ciuda ordinelor de evacuare, încă există persoane, inclusiv lucrători medicali și pacienți, blocați în interiorul complexului medical, continuând să aibă grijă de cei bolnavi.

UPDATE ORA 21.00- Blinken oferă condoleanțe pentru uciderea raportată a doi adolescenți americani în Cisiordania, solicită anchetă

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și-a oferit joi „cele mai profunde condoleanțe” pentru doi adolescenți americani „care ar fi fost uciși” în Cisiordania și a spus că trebuie să existe o anchetă cu privire la moartea lor.

CNN a raportat anterior că doi palestinieni americani în vârstă de 17 ani au fost uciși în Cisiordania de forțele israeliene în mai puțin de o lună.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.

UPDATE ORA 20.00- Israelul spune că forțele speciale au intrat în spitalul Nasser și au reținut suspecții

Forțele speciale israeliene au atacat joi spitalul Nasser din sudul Gazei, cel mai mare spital funcțional din enclavă, după ce au asediat unitatea timp de câteva zile.

IDF a spus că „au reținut un număr de suspecți” în spital, adăugând că operația este în desfășurare.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a spus că au „informații credibile din mai multe surse, inclusiv de la ostatici eliberați”, că Hamas a ținut anterior ostatici la spital și că cadavrele ostaticilor decedați ar putea fi la spital. Armata nu a făcut public aceste dovezi.

El a susținut că „teroriștii Hamas se ascund probabil în spatele civililor răniți în spitalul Nasser chiar acum” și a spus că operațiunea va fi „preciză și limitată”.

Hamas a negat CNN că operează la Spitalul Nasser din Khan Younis.

„Hamas nu are treabă în spital”, a declarat pentru CNN Muhammad Nazzal, membru al Biroului Politic Hamas, joi.

UPDATE ORA 18.00- Israelul spune că a eliminat un comandant înalt al Hezbollah și un număr de agenți în atacul aerian din Liban

Forțele de Apărare Israelului (IDF) au declarat că au eliminat un comandant superior și doi agenți aparținând Forțelor Radwan ale Hezbollah într-un atac aerian efectuat miercuri seara pe teritoriul libanez.

Atacul aerian, efectuat asupra unei structuri militare Hezbollah din Nabatieh, a avut ca rezultat moartea tuturor celor trei persoane, potrivit IDF. Ali Muhammad al-Debs, pe care ei îl descriu drept un comandant superior al Hezbollah, adjunctul său, Ibrahim Issa și un al treilea „operativ terorist” fără nume au fost uciși în atacul aerian, se arată în comunicat.

„Al-Debs a fost printre cei care au condus atacul terorist de la Megiddo Junction din Israel în martie 2023. El a condus, a planificat și a desfășurat activități teroriste către statul Israel, în special în timpul acestui război”, a spus IDF.

UPDATE ORA 17.00- Forțele speciale ale Israelului au efectuat un raid asupra complexului medical Nasser asediat, principalul spital din sudul Gazei.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au spus că luptătorii Hamas se ascund înăuntru și că corpurile ostaticilor israelieni ar putea fi și ele acolo. Un purtător de cuvânt al Hamas a negat acest lucru, numind-o „minciuni”. Imagini video arată personalul medical grăbindu-se pacienții pe targi printr-un coridor plin de fum sau praf.

UPDATE ORA 14:20 – Israelul spune că forțele speciale au intrat în spitalul Nasser și au reținut suspecții

Forțele speciale israeliene au intrat în spitalul Nasser din Khan Younis, potrivit atât Forțelor de Apărare Israel (IDF) cât și ministerului sănătății din Gaza, condus de Hamas.

IDF a spus că „au reținut un număr de suspecți” în spital, adăugând că operația este în desfășurare.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a spus că au „informații credibile din mai multe surse, inclusiv de la ostatici eliberați”, că Hamas a ținut anterior ostatici la spital și că cadavrele ostaticilor decedați ar putea fi prezente la spital. Armata nu a făcut publice aceste dovezi.

El a susținut că „teroriștii Hamas se ascund probabil în spatele civililor răniți în interiorul spitalului Nasser chiar acum” și a spus că operațiunea va fi „preciză și limitată”.

Dar Hamas a negat că operează la Spitalul Nasser din Khan Younis.

„Hamas nu are treabă în spital”, a declarat Muhammad Nazzal, membru al Biroului Politic Hamas.

UPDATE ORA 12:00 – Forțele speciale israeliene intră în spitalul asediat Nasser

Armata israeliană spune că forțele sale speciale se află în spitalul Nasser din Gaza.

Se spune că efectuează „o operațiune precisă și limitată” în spital, unde se ascund luptătorii Hamas. Se mai spune că cadavrele ostaticilor israelieni ar putea fi acolo.

UPDATE ORA 10:40 – Cel puțin o persoană a murit în atacul israelian asupra Complexului Medical Nasser, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza

O lovitură israeliană a ucis cel puțin o persoană și a rănit multe altele după ce a lovit departamentul de ortopedie din Complexul Medical Nasser din sudul Gazei, potrivit ministerului sănătății condus de Hamas.

„Tubul de oxigen a fost deteriorat și s-a scurs oxigen, ceea ce a dus la scăderea presiunii oxigenului în Complexul Medical Nasser, în special în departamentul de terapie intensivă”, a spus ministerul.

O declarație separată a ministrului sănătății din Ramallah, Mai Al-Kailah, a spus că soldații israelieni au luat cu asalt în curtea complexului și au tras în clădire.

UPDATE ORA 7:35 – Biden le oferă palestinienilor din SUA protecție temporară împotriva deportării

Președintele american Joe Biden le-a acordat palestinienilor din Statele Unite protecție temporară împotriva deportării pe fondul conflictului în curs de peste mări.

Mișcarea vine în timp ce Casa Albă se confruntă cu o presiune imensă din partea comunității arabo-americane asupra situației din Gaza.

UPDATE ORA 04:00 – Lunetiști israelieni împușcă și ucid civili în timp ce fugeau dintr-un spital din Gaza

Medicii și oficialii medicali din Gaza spun că lunetiștii israelieni au împușcat mortal mai multe persoane care încercau să părăsească Complexul medical Nasser din sudul Gaza în ultimele zile.

Un chirurg traumatolog de la spital a declarat că a fost martor ocular la împușcături și a spus că cel puțin două persoane au fost ucise de lunetiști marți, iar altele au fost împușcate și rănite.

Forțele de Apărare ale Israelului (FDI) au ordonat personalului spitalului și pacienților din interiorul complexului medical să evacueze și au declarat că au „deschis o rută sigură” pentru ca civilii să poată pleca.

Știre inițială:

Situația rămâne critică la Spitalul Nasser din Khan Younis, în mijlocul rapoartelor despre forțele israeliene care trag în mod constant asupra facilității după emiterea ordinelor de evacuare.

„Și-au înconjurat complet forțele israeliene, facilitatea medicală spunând oamenilor să fugă din spital sub bombardamente foarte intense în orașul Khan Younis”, a raportat corespondentul Al Jazeera, Tareq Abu Azzoum, din Rafah.

„Încă mai sunt oameni, alături de lucrători medicali, blocați în interiorul facilității și complexului medical în timp ce continuă să aibă grijă de pacienți”, a adăugat el.

Citește și: