• Sistemul de apărare antirachetă este versiunea navală a Iron Dome.
  • C-Dome este un scut antirachetă instalat pe corvete Saar-6.
  • Un sistem costă în jur de 50 milioane dolari.

Armata israeliană a anunţat că a folosit pentru prima dată, seara trecută, noul său sistem de apărare aeriană C-Dome, versiunea navală a scutului antirachetă Iron Dome, pentru a doborî o țintă aeriană care a pătruns în spaţiul său aerian, cel mai probabil o rachetă balistică lansată de rebelii houthi din Yemen, susținuți de Iran.

Cât de importantă este folosirea acestui sistem

Sistemul a fost folosit pentru protecția orașului Eliat, unde o bază navală israeliană a fost lovită luna trecută de o rachetă houthi – un depozit fiind distrus. C-Dome folosește radarul navei, este instalat pe corvetele Sa’ar 6. Este asemănător cu varianta terestră, care are o rată de succes de peste 90 la sută în doborârea țintelor aeriene. Dome – înseamnă cupolă asigură securitatea navei, dar poate proteja și zona costieră sau infrastructura maritimă, precum platfornele de foraj maritime – aceasta este principala lor misiune

Un sistem costă în jur de 50 milioane dolari. O rachetă Tamir costă 100.000 dolari, de 10 ori mai ieftină decât MIM 104 PATRIOT. O platformă navală are 10 tuburi de lansare. Raza de acțiune a unei rachete este de 70 km. O rachetă are lungimea de 3 metri, diametrul de 160 mm și o greutate de 90 kg. Viteza unei rachete este de maxim 2,2 Mach.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Citește și