• Următoarea pandemie va fi probabil provocată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă.
  • Gripa este agentul patogen care are cele mai mari şanse să declanşeze o nouă pandemie în viitorul apropiat, potrivit unor oameni de ştiinţă de renume.
  • Săptămâna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a exprimat îngrijorarea privind răspândirea rapidă a tulpinii H5N1 a gripei, care provoacă milioane de cazuri de gripă aviară în întreaga lume.

Un sondaj internaţional, care va fi publicat la sfârşitul săptămânii viitoare, va dezvălui că 57% dintre experţii în boli de rang înalt, care au luat parte la studiu, sunt de părere că o tulpină a virusului gripal va cauza apariţia următoarei pandemii, notează The Guardian.

Această convingere are la bază o serie de cercetări realizate pe o perioadă mai mare de timp, care arată că virusul gripal suferă mutaţii constante, a declarat Jon Salmanton-García, de la Universitatea din Köln, realizatorul studiului.

,,Ai putea descrie aceste focare ca fiind mici pandemii. Ele sunt mai mult sau mai puţin controlate, deoarece diferitele tulpini care le provoacă nu sunt suficient de virulente – dar nu va fi neapărat aşa pentru totdeauna”, a declarat Salmanton-García.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

 După gripă, o altă cauză a declanşării unei viitoare pandemii este reprezentată de un virus – numit boala X – care nu este cunoscut momentan ştiinţei, potrivit a 21% dintre experţii care au participat la studiu. Aceştia cred că următoarea pandemie va fi cauzată de un microorganism încă neidentificat, care va apărea din senin, la fel cum a făcut virusul Sars-CoV-2, cauza Covid-19, relevă sursa citată.

,,Gripa a rămas – într-o foarte mare măsură – ameninţarea numărul unu în ceea ce priveşte potenţialul său pandemic în ochii unei mari majorităţi a oamenilor de ştiinţă din lume”, a adăugat Salmanton-García.

Evoluția tulpinilor gripei aviare, risc pentru oameni

Săptămâna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a exprimat îngrijorarea privind răspândirea rapidă a tulpinii H5N1 a gripei, care provoacă milioane de cazuri de gripă aviară în întreaga lume.

Cel mai recent, virusul s-a răspândit la speciile de mamifere şi la bovinele domestice, care sunt acum infectate în 12 state din SUA, sporind şi mai mult temerile privind riscurile pentru oameni. În acest sens, posibilitatea de a evolua într-o tulpină periculoasă pentru oameni este în creştere, a declarat Daniel Goldhill, de la Royal Veterinary College din Hatfield, pentru revista Nature.

Rezultatele sondajului – care a implicat contribuţii din partea a 187 de oameni de ştiinţă de rang înalt – vor fi dezvăluite la congresul Societăţii Europene de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ESCMID) de la Barcelona, care urmează să aibă loc la sfârşitul săptămânii viitoare. 

Citește și