• Poliția europeană cere guvernelor să permită eludarea protecției WhatsApp sau Signal.
  • Curtea Europeană a Drepturilor Omului a avertizat că ar fi contrar dreptului european.
  • Europol: Soluții tehnice există; pur și simplu necesită flexibilitate.

Într-un apel comun făcut public, forțele de poliție europene cer guvernelor să permită eludarea instrumentelor care protejează secretul comunicațiilor pe platforme precum WhatsApp sau Signal.

Care sunt argumentele pe care le evocă Europol?


Apelul este semnat de conducerea tuturor forțelor naționale de poliție europene și solicită încetarea serviciilor de mesagerie de criptare.

În ultimii zece ani, majoritatea serviciilor de mesagerie pentru consumatori au început, de fapt, să implementeze așa-numitele măsuri de criptare „end-to-end” pentru a-și proteja utilizatorii. Această tehnologie face ca un mesaj să nu fie citit, cu excepția expeditorului și destinatarului său: nici compania care publică mesajul, nici un hacker sau un investigator care îl interceptează nu îl pot citi.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS


Aceste măsuri, esențiale pentru a garanta securitatea unui mesaj împotriva hackingului, potrivit editorilor acestor servicii de mesagerie, sunt puternic criticate de serviciile de poliție și de anumite guverne. Anul trecut, Gérald Darmanin, ministrul francez de interne, a cerut instituirea unor „uși din spate” , adică introducerea voluntară a vulnerabilităților a căror cheie ar fi comunicată doar forțelor de ordine.

Cum este primită o astfel de propunere?


Această idee este respinsă în unanimitate de specialiștii în criptare, care notează că orice vulnerabilitate va ajunge neapărat să fie descoperită și exploatată de spioni și criminali din întreaga lume. În februarie, Curtea Uniunii Europene a decis, de asemenea , că impunerea unei slăbiri generale a criptării ar fi contrară legislației europene.


În textul său, Europol este mai puțin precis, evocând ideea că „soluții tehnice există; pur și simplu necesită flexibilitate din partea industriei și a guvernelor” . O posibilă aluzie la proiectul de directivă europeana foarte controversat, CSAM (sau „controlul chatului”), care dorește să solicite producătorilor de telefoane să detecteze în mod proactiv imaginile de pornografie infantilă înregistrate pe dispozitivele pe care le construiesc.

Acest proiect de directivă, încă în discuție la Bruxelles, a cunoscut mai multe eșecuri în Parlamentul European.

Citește și