- Megaiahturile devin un punct de interes pentru majoritatea miliardarilor.
- În ultimii ani, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg și-au cumpărat iahturi enorme.
- Închirierea unui iaht de această dimensiune pentru o săptămână costă de obicei mai mult de 1 milion de dolari.
La câțiva ani după ce el și soția sa au divorțat, Jeff Bezos și-a cumpărat un iaht. Anul trecut, Bezos s-a mândrit cu vasul de 127m L „Koru”, un vas care semnifică un nou început – făcând referire la noua relație cu logodnica sa, Lauren Sanchez. La începutul acestui an, chiar înainte de a împlini 40 de ani, Mark Zuckerberg a devenit proprietarul unui iaht construit inițial pentru un oligarh rus.
Advertisment
Superiaht-urile au devenit din ce în ce mai populare. „Este un pic o sărbătoare a succesului tău în viață, a bogăției”, a declarat Giovanna Vitelli, vicepreședintele Grupului Azimut Benetti, cel mai mare producător de superiaht-uri din lume.
În timp ce mulți miliardari din domeniul tehnologiei au cumpărat iahturi, cei mai bogați dintre cei bogați, precum Bezos, Zuckerberg și cofondatorul Oracle, Larry Ellison, au devenit și mai mari. Bărcile lor sunt palate virtuale pe mare, împodobite cu facilități precum săli de sport, spa-uri, piscine, cluburi de noapte și cinematografe.
Recomandări
Este ceva ce puțini vor ajunge vreodată să experimenteze. Chiar și închirierea unui iaht de această dimensiune pentru o săptămână costă de obicei mai mult de 1 milion de dolari.
Un lucru important pe care îl pot cumpăra sute de milioane de dolari este confidențialitatea. Există probabil iahturi care nu au fost înregistrate public – de exemplu, se zvonește că Evan Spiegel deține megaiacht-ul Bliss de 94 de metri. Într-o industrie guvernată de discreție , descifrarea cine deține ceea ce vede,, de obicei, un exercițiu de imaginație.
Iată cele mai mari iahturi deținute de miliardari din tehnologie:
Jeff Bezos: Koru și Abeona
Megaiaht-ul de 500 de milioane de dolari al fondatorului Amazon Bezos, Koru, de 127 de metri, a făcut furori anul trecut, când a străbătut Marea Mediterană în prima sa vară pe mare, cu nava de sprijin Abeona de 75 de metri în remorcare. Iahtul cu pânze, care este greu de ratat datorită dimensiunilor sale masive și designului său unic, a fost gazda prietenilor celebri ai lui Bezos și logodnicei sale Lauren Sanchez . Cuplul a organizat o petrecere de logodnă la bord, care a atras oaspeți precum Bill Gates, Ari Emanuel și Leonardo DiCaprio. Doar o săptămână mai târziu, au fost văzuți pe străzile din Dubrovnik, Croația, alături de Orlando Bloom, Katy Perry și Usher.
Chiar înainte de finalizarea sa, Koru a declanșat scandaluri. A stârnit furia unor olandezi, care au jurat că vor arunca ouă după ce s-a anunțat că un pod istoric din Rotterdam ar putea fi demontat pentru a permite ambarcațiunii Oceanco să treacă. Din fericire, șantierul naval și-a făcut planuri alternative, iar criza ouălor a fost evitată.
Printre cei din lumea iahturilor, Koru este lăudat pe scară largă pentru măiestria sa.
Mark Zuckerberg: Launchpad
La începutul acestui an, lumea iahturilor era plină de zvonuri că Zuckerberg ar fi cumpărat Launchpad, un superiacht de 118 metri conceput inițial pentru un om de afaceri rus sancționat. Nava și-a făcut călătoria inaugurală în martie, mergând de la Gibraltar la St. Maarten și acostând în Fort Lauderdale, Florida. Se știu puține lucruri despre interiorul ei, dar fotografiile arată o piscină mare și heliport. Prețul ei, de asemenea, a fost ținut sub secret, dar se spune că este de nouă cifre.
Eric Schmidt: Whisper
Fostul CEO al Google, Eric Schmidt, a făcut furori anul trecut când a acceptat să cumpere Alfa Nero, iahtul unui oligarh rus sancționat, pentru 67 de milioane de dolari într-o licitație organizată de Antigua și Barbuda. Dar el a renunțat la înțelegere în urma unor probleme legale legate de adevăratul proprietar. În schimb, l-a cumpărat liniștit pe Kismet. Barca de 95 de metri lungime construită de Lürssen a fost deținută anterior de proprietarul miliardarului Jacksonville Jaguar, Shahid Khan. Schmidt l-a redenumit Whisper.
Nava, care poate găzdui 12 oaspeți și un echipaj de 28 de persoane, are o punte principală cu un jacuzzi privat, spa cu servicii complete, piscină pentru gimnastică, cinematograf și șemineu în aer liber.
Deși prețul ei final de vânzare nu era public, ea a fost listată pentru 149 de milioane de euro (aproximativ 161 de milioane de dolari la cursurile de schimb curente), iar la o licitație de caritate în ianuarie, o săptămână la bordul navei a fost de 2,4 milioane de dolari, potrivit industriei Yacht Charter.
Barry Diller: Eos
Barry Diller , președintele companiei de media digitală IAC, deține în comun megaiacht-ul Eos împreună cu soția sa, designerul de modă Diane von Furstenberg , care este imortalizată de o sculptură cu figurină de Anh Duong.
Unul dintre cele mai mari iahturi private cu vele din lume, goeleta cu trei catarge Lürssen măsoară 93 de metri lungime. A avut nevoie de trei ani pentru a fi construită înainte de a fi livrată lui Diller în 2009, iar de atunci, puține lucruri au ieșit la iveală despre interiorul și caracteristicile ei.
Cuplul puternic a găzduit multe celebrități pe Eos, care își petrec verile străbătând Marea Mediterană și Ajunul Anului Nou în St. Barts . De-a lungul anilor, invitații au fost Oprah Winfrey, Emma Thompson, Anderson Cooper și Bezos.
Jim Clark: Atena
Fondatorul Netscape, Jim Clark, a cumpărat iahtul cu vele Athena de 90 de metri în 2004.
„Aș fi putut construi cu ușurință un iaht cu motor de 50 sau 60 de metri care ar fi avut același spațiu ca Athena, dar nu am fost niciodată cu adevărat interesat să construiesc un iaht cu motor”, a spus el pentru Boat International în 2016. „Pentru ochiul meu, ea este unul dintre cele mai superbe iahturi mari cu vele, poate cel mai superb iaht cu vele mare din lume.”
Athena are loc pentru 10 oaspeți și 21 de membri ai echipajului, iar singura schimbare pe care Clark spune că ar face-o în designul ei este să adauge mai mult spațiu pentru copiii lui.
„Dacă aș fi obligat să schimb ceva, aș transforma biroul de pe puntea inferioară într-o cameră pentru copii”, a spus el.
Fostul profesor de la Stanford a încercat să-l vândă în diferite momente – listând-o pentru 95 de milioane de dolari în 2012 , 69 de milioane de dolari în 2016 și 59 de milioane de dolari în 2017 – dar încă nu a reușit
Larry Ellison: Musashi
Fondatorul Oracle, Larry Ellison, a deținut mai multe superiacht-uri de-a lungul anilor, inclusiv Katana, Ronin și Rising Sun – pe care le-a vândut colegului miliardar David Geffen .
El și-a achiziționat actuala barcă, Musashi, în 2011, pentru 160 de milioane de dolari, de la gigantul Feadship, care produce iahturi personalizate.
Numit după un faimos războinic samurai, iahtul lung de 88 de metri are elemente de design atât de inspirație japoneză, cât și de inspirație Art Deco. Se mândrește, de asemenea, cu facilități, inclusiv lift, piscină, salon de înfrumusețare, sală de sport și teren de baschet.
Ellison este cunoscut pentru cheltuielile sale extravagante – insule private, avioane, un turneu de tenis – iar iachtingul este printre hobby-urile sale preferate și cele mai scumpe. A început să le conducă în anii 1990 și a finanțat echipa BMW Oracle Racing câștigătoare a Cupei Americii.
Laurene Powell Jobs: Venus
Soția lui Steve Jobs, investitorul Laurene Powell Jobs, a moștenit un iaht de 78 de metri aproape terminat, numit Venus , când cofondatorul Apple a murit în 2011.
După ce a petrecut ani de zile în vacanță pe iahturile lui Ellison, Jobs și-a dorit unul pentru el. El a proiectat Venus împreună cu arhitectul și decoratorul francez Philippe Starck , iar nava avea o valoare de 130 de milioane de dolari la finalizare.
„Venus vine din filozofia minimalismului”, a spus Starck despre designul ei. „Eleganța minimalismului, apropiindu-se de dematerializare”.
Jobs și Starck au început să lucreze împreună în 2007, a declarat designerul pentru Vanity Fair și au avut întâlniri lunare timp de patru ani. Venus a fost livrat în 2012 după specificațiile lui Jobs: șase cabine identice, un design pentru a asigura spații de liniște absolută și tehnologie de ultimă generație.
„Nu va mai exista niciodată o barcă de această calitate. Pentru că niciodată doi nebuni nu se vor mai reuni pentru a îndeplini o asemenea sarcină”, a spus Starck pentru revista. „Nu era un iaht pe care eu și Steve îl construiam, ne-am îmbarcat într-o acțiune filosofică, implementată după un proces cvasi-religios. Am format un singur creier cu patru lobi”.
Charles Simonyi: Norn
Primul angajat Microsoft, Charles Simonyi, a achiziționat două megaiacht-uri de la șantierul naval german Lürssen: Norn de 90 de metri și Skat de 71 de metri.
Livrat în 2023, Norn este plin de caracteristici de lux, inclusiv un cinematograf în aer liber și o podea a piscinei care se ridică pentru a deveni un ring de dans luminos. Numele lui Skats este derivat din cuvântul danez pentru comoară și avea un preț de listare de 56,5 milioane de euro și a fost lansat în 2002.
„Iahtul trebuie să fie acasă departe de casa mea din Seattle, iar stilul său ar trebui să se potrivească cu stilul casei, adaptat pentru caracterul practic al mării”, a spus Simonyi odată .
Sergey Brin: Libelula
Cofondatorul Google, Sergey Brin, a construit o flotilă de iahturi, bărci și jucării cunoscută sub numele de „Fly Fleet”.
Numită după un produs Google, odinioară secret , cea mai mare din armada lui Brin este eleganta Dragonfly , care se mândrește cu un cinematograf și un heliport. Nava cu lungimea de 73 de metri a fost construită de șantierul naval australian Silver Yachts și poate încăpea până la 18 oaspeți și 16 membri ai echipajului, potrivit SuperYacht Times.
De asemenea, în flota sa se află și superiacht-ul Butterfly, de doar 38 de metri lungime. Acostat adesea în Bay Area, membrii echipajului ei își petrec timpul liber făcând kitesurfing și dând lecții de înot copiilor locali.
Restul liniei sale maritime include o barcă mai mică numită Firefly, precum și Jet Ski-uri, foilboard-uri, dinghi-uri și kiteboard-uri. Este nevoie de o echipă de 50 de angajați cu normă întreagă pentru a gestiona, conduce și întreține întreaga operațiune.
Citește și
- Melodia de propagandă a lui Kim Jong-Un face furori pe TikTok. Tinerii ignoră mesajul
- Care e viitorul criptomonedelor pe piața din România? Adrian Mitroi: „Dacă puneți împreună cuvântul criptomonedă și investiții, răspunsul este nu”
- Rusia își intensifică actele violente de sabotaj în Europa. Avertismentul serviciilor secrete europene
Partenerii noștri