• România s-a clasat pe locul 25/27 la ultima ediție a testelor PISA, în 2022.
  • Eurostat: 20% din tinerii români cu vârste între 15 și 34 de ani nu au nicio ocupație.
  • Rata NEETS – Not in Education, Employment or Training: România e pe ultimul loc.

9 mai, Ziua Europei, este dedicată bucuriei. Dar dacă vorbim despre situația învățământului românesc la nivel european…nu este chiar o odă a bucuriei. Sistemul educațional românesc este un eșec între statele membre ale Uniunii Europene.

Avem elevi olimpici care ne reprezintă cu mândrie la nivel internațional și ne fac bucuroși în fiecare an, însă ar trebui să nu uităm faptul că cel mai mare merit este al lor, al părinților și de foarte multe ori al școlii private.

România ocupă locul 25 din 27 de țări la testele PISA din 2022, rezultate care au venit anul trecut, o statistică ce ridică, oarecu, întrebarea dacă se poate și mai rău. Iar răspunsul este da, se poate și mai rău. Dacă vorbim despre rata Neets, adică despre tinerii care nu sunt nici într-un program educațional, nici angajați și nici într-un program de training, aici chiar ocupăm ultimul loc. 20,3% dintre tinerii români nu fac nimic cu viața lor. Cel puțin, nimic declarat, nimic legat de educație.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Iar rata abandonului școlar este de 33,53%, iar cea mai mare problemă este faptul că suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul bani alocați pe elevi. Vorbim doar de 2.000 de euro/per elev. În comparație, Luxemburg oferă 28.549 de euro pentru fiecare elev.

Cred că inteligența artificială va fi integrată din ce în ce mai mult în educație. Este și responsabilitatea noastră să-i ajutăm pe copii să integreze constructiv tehnologia în activitățile lor. Vom forma 100.000 de profesori în domeniul pedagogiei digitale”, a scris Ligia Deca, ministrul Educației, astăzi, 9 mai, pe pagina sa de Facebook.

Citește și