• 27 de șefi de stat europeni au arătat, la Sibiu, unitate și încredere în viitorul UE.
  • J.C. Juncker: „Avem 300.000 de directive și regulamente, din care 80% aprobate în unanimitate”.
  • Antonio Tajani: „Trebuie să ne transformăm în lideri naționali, în lideri cu viziune în UE”.

9 mai 2019. Summit istoric pentru România. Sibiul a fost, timp de o zi, Capitala Europei și locul de întâlnire al celor mai puternici oameni din Uniune. De Ziua Europei, în urmă cu 5 ani, 27 de Președinți și Premieri europeni au adoptat Declarația de la Sibiu, demonstrând unitatea și încrederea în viitorul Uniunii Europene.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezidat reuniunea. Au fost prezenţi, de asemenea, Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani. Dintre liderii statelor membri, au participat, între alţii: Cancelarul german, Angela Merkel, Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, Premierul ungar, Viktor Orban.

„Statele membre şi liderii aleşi democratic vor să formeze în mod activ calea pe care merge Uniunea Europeană, modul cum funcţionează, se dezvoltă. Personal, sunt convins că este important să gândim aşa şi este de dorit să gândim aşa, pentru a asigura funcţionarea eficientă a comunităţii noastre”, a punctat atunci Donald Tusk.

Recomandări

RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
DE CE E ROȘU PORTRETUL REGELUI?
TRUMP „ÎNGHEAȚĂ” ÎN TIMPUL DISCURSULUI
CINE E MUHAMMAD MUKHABAR?
CONTRACTELE LUI ALTMAN

Astăzi, un astfel de Summit ar arăta diferit. Nu s-ar mai întinde un covor roșu, în contextul în care există un război la graniță. Poate că nici nu ar mai fi prezenți atât de mulți lideri. Discuțiile ar fi cu totul altele, spre exemplu, despre extinderea Uniunii Europene.

Citește și