• Premierul polonez, Donald Tusk, afirmă că Europa intră într-o epocă „prebelică”.
  • Premierul polonez îndeamnă țările să își sporească cheltuielile pentru apărare după ce racheta rusă cu destinația Ucraina a încălcat spațiul aerian.
  • Tusk: „Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este un concept din trecut. Este real și a început acum mai bine de doi ani”.

Premierul polonez, Donald Tusk, afirmă că Europa intră într-o epocă „prebelică”, avertizând că Europa nu este pregătită și îndemnând țările europene să intensifice investițiile în apărare, conform The Guardian.

Într-un interviu Tusk a declarat: „Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este un concept din trecut. Este real și a început acum mai bine de doi ani”.

Comentariile lui Tusk au venit la câteva zile după ce o rachetă rusă a încălcat pentru scurt timp spațiul aerian polonez în timpul unui atac major în Ucraina, determinând Varșovia să își pună forțele în stare de alertă sporită. Oficialii ucraineni au declarat că atacurile rusești pe scară largă cu rachete și drone au vizat infrastructura energetică.

Recomandări

SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
VERSTAPPEN OBȚINE POLE POSITION LA MIAMI
CÂT DAU BOGAȚII PENTRU JO?
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN CHINA
CUM SE TRANSMITE GRIPA AVIARĂ
SPACEY NEAGĂ NOILE ACUZAȚII

Tusk s-a folosit de platforma sa pentru a încerca să adauge un sentiment de urgență dezbaterilor europene privind apărarea și ajutorul acordat Ucrainei, pe fondul temerilor legate de viitorul asistenței americane și al îngrijorărilor legate de capacitatea industrială de apărare.

Premierul polonez a declarat că, indiferent de rezultatul alegerilor americane din acest an, Europa ar deveni un partener mai atractiv pentru Washington dacă ar deveni mai autosuficientă din punct de vedere militar. El a cerut asistență urgentă pentru Kiev, afirmând că următorii doi ani de război vor decide totul și că „trăim cel mai critic moment de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”.

El a adăugat că președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat Kievul pentru atacul asupra Primăriei Crocus din Moscova fără nicio dovadă și „simte în mod evident nevoia de a justifica atacurile din ce în ce mai violente asupra unor obiective civile din Ucraina”.

Tusk, care a fost Prim-ministru între 2007 și 2014 și a revenit în funcție în decembrie, este un politician veteran care a fost anterior Președinte al Consiliului European și lider al Partidului Popular European de centru-dreapta. El a încercat să îmbunătățească poziția Varșoviei în UE și în alianța transatlantică.

În comentariile sale din această săptămână, Tusk a subliniat importanța cooperării dintre Polonia, Germania și Franța, un format cunoscut sub numele de Triunghiul de la Weimar. Deși au existat tensiuni în ultimele luni între Varșovia și Kiev în legătură cu importurile de alimente ucrainene, el a depus eforturi pentru a încerca să aplaneze diferențele.

Citește și