• Europa se confruntă cu o gaură de 56 de miliarde de euro în cheltuielile de apărare ale NATO.
  • Multe dintre țările UE cu cele mai mari deficite au un nivel ridicat de datorii și deficite bugetare, arată un studiu Financial Times.
  • Italia a înregistrat, de asemenea, unul dintre cele mai mari deficite bugetare din blocul comunitar.

Membrii europeni ai NATO trebuie să găsească 56 de miliarde de euro în plus pe an pentru a îndeplini obiectivul de cheltuieli de apărare al alianței, dar deficitul s-a înjumătățit în ultimul deceniu, potrivit unui studiu realizat de Institutul Ifo din Germania pentru Financial Times. Cercetarea a arătat că multe dintre țările UE cu cele mai mari deficite în ceea ce privește obiectivul NATO de a atinge 2% din produsul intern brut pentru cheltuielile de apărare – inclusiv Italia, Spania și Belgia – au, de asemenea, printre cele mai ridicate niveluri de datorii și deficite bugetare din Europa.

Economiștii spun că acest lucru va face mai dificilă recuperarea decalajelor de către cei mai întârziați. Cel mai mare deficit, ca valoare, a fost înregistrat în Germania, care anul trecut a cheltuit cu 14 miliarde de euro mai puțin decât era necesar pentru a îndeplini obiectivul de referință, potrivit Ifo. Însă Berlinul a redus la jumătate acest decalaj în ultimul deceniu, ajustat la inflație, și intenționează să îl elimine complet în acest an.

Următoarele mari deficite europene au fost de 11 miliarde de euro în Spania, 10,8 miliarde de euro în Italia și 4,6 miliarde de euro în Belgia. Aceste trei țări se numără printre cele șase state membre ale UE care anul trecut aveau o datorie de peste 100% din PIB. Italia a înregistrat, de asemenea, unul dintre cele mai mari deficite bugetare din blocul comunitar, de 7,2%, iar costurile cu dobânzile vor depăși 9% din veniturile guvernamentale în acest an.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Citește și