• FAZ spune că Președintele Klaus Iohannis dezbină alianța NATO, într-un moment în care este nevoie de unitate.
  • La summitul PPE de la București, Iohannis a avut ocazia să discute cu o mulțime de lideri europeni.
  • Mark Rutte nu a avut nicio reacție, deocamdată.

Vestului nu îi pică bine anunțul lui Klaus Iohannis de a candida la președinția NATO. Publicația germană FAZ spune că, potrivit unor surse europene, se consideră că Președintele român dezbină Alianța, într-un moment în care este nevoie de unitate.

De ce spune FAZ că bagă Iohannis zâzanie în alianță?

Iohannis își atrage de partea sa Europa Centrală și de Est, în timp ce premierul olandez Rutte are deja sprijinul Statelor Unite, al Marii Britanii, al Franței și al Germaniei. Nu este pentru prima oară când se aude despre cum ar rupe Președintele român unitatea NATO, a scris despre asta și Politico, acum trei săptămâni, când au apărut primele informații certe despre candidatura lui Iohannis. S-a spus și atunci, se amintește și acum, că Mark Rutte este susținut de două treimi din cei 32 de membri ai Alianței.

O altă publicație germană scrie că Președintele român și-a pregătit cu siguranță bine mișcarea și, la doar jumătate de oră după ce a ieșit să facă anunțul oficial al candidaturii, pe site-ul Politico era prezentat decalogul său pentru viitorul NATO.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII

Mark Rutte ce spune?

Mark Rutte nu a avut nicio reacție, deocamdată. De altfel, el nu este candidat oficial. Este unic faptul că Președintele nostru s-a autopropus pentru funcție, nu există un protocol al depunerii unei candidaturi. De obicei, marile puteri din NATO decid, celalte state dispun. Numai că de data asta nu mai e așa de simplu, pentru că Iohannis ar avea sprijinul mai multor țări din regiune. Vorbim de Ungaria, care a transmis clar că nu îl va vota pe Mark Rutte. Presa străină scrie că Iohannis ar fi susținut și de țările baltice și de Bulgaria, de Polonia, și foarte important, de Turcia.

La summitul PPE de la București, Iohannis a avut ocazia să discute cu o mulțime de lideri europeni, și de pe flancul vestic, și de pe flancul estic. Vorbind însă de flancul estic, pe care Iohannis încearcă să și-l atragă de partea sa, i-a primit la Cotroceni pe premierul polonez Donald Tusk, pe cel grec, Kyriakis Mitsotakis, cu Andrei Plencovici, din Croația și Ingrida Simonite din Lituania.

Niciuna dintre țări, însă, nu s-a exprimat în mod oficial după anunțul de marți pentru a-l susține pe Klaus Iohannis.

Citește și