• Putin: Macron se răzbună pentru că avem influență în Africa.
  • Macron nu exclude posibilitatea ca trupele NATO să meargă în Ucraina.
  • Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Tusk se vor întâlni vineri la Berlin.

Parcă nu e zi fără să nu ne gândim și mai aprig la război! Într-un interviu de azi, Putin a deschis iar cutia cu amenințări. „Suntem pregătiți să folosim arme, orice fel de arme, inclusiv nucleare dacă este vorba de existența statului rus sau dacă ne sunt afectate suveranitatea și independența” – alertează Putin.

Totul până la Africa! Putin a găsit explicații pentru așa zisele declarații dure ale lui Macron la adresa Kremlinului. Putin a explicat într-un interviu pentru Rossia 1 și Ria Novosti – că Emmanuel Macron se răzbună pe Rusia – pentru că și-a băgat coada în Africa, acolo unde Parisul avea influență majoră. „Rusia nu a intervenit în Africa, nu a scos Franța de acolo. Liderii africani au bătut la ușa Kremlinului, ei au vrut să colaboreze cu Rusia”.

Macron a încins spiritele nu doar în Rusia, ci în lume, când a spus că nu exclude posibilitatea de a trimite trupe terestre occidentale în Ucraina. Președintele francez a îndemnat aliații Ucraineni să nu fie lași – și să sprijine în continuarea țara aflată în război. Aseară a fost dezbatere aprinsă până noaptea târziu în Adunarea Națională privind acordul dintre Paris și Kiev. Iar Macron urmează să se vadă cu Președintele Zelenski în următoarea perioadă – nu a fost stabilită încă o dată anume.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Însă o altă întâlnire importantă e stabilită deja – vineri Macron, Scholz și Tusk se întâlnesc la Berlin. Până atunci, Președintele Poloniei, Andrzej Duda, și Premierul polonez, Donald Tusk, s-au dus împreună la Biden să facă lobby pentru Ucraina. Deși cei doi nu-s deloc prieteni, ba chiar duc o luptă politică la ei acasă, au lăsat deoparte certurile când au trecut oceanul. Duda și Tusk vor încerca să convingă congresul American să deblocheze ajutorul militar pentru Ucraina.

Citește și