• Planeta roșie influențează oceanele adânci ale Terrei, putând forma „turbulențe imense”, potrivit unui nou studiu.
  • Oamenii de știință au analizat sedimentele forate din sute de situri de mare adâncime în ultima jumătate de secol.
  • Cele două planete se influențează reciproc printr-un fenomen numit „rezonanță”, adică atunci când două corpuri care orbitează se împing și se atrag gravitațional unul pe celălalt.

Deși Marte se află la o distanță de aproximativ 140 de milioane de kilometri de Pământ, planeta roșie influențează oceanele adânci ale Terrei, putând forma „turbulențe imense”, potrivit unui nou studiu.

Oamenii de știință au analizat sedimentele forate din sute de situri de mare adâncime în ultima jumătate de secol, scrie CNN. Acești au cercetat starea Pământului de acum zeci de milioane de ani, în încercarea de a înțelege mai bine puterea curenților oceanici de mare adâncime.

Sedimentele au arătat că acești curenții de mare adâncime au scăzut și s-au intensificat de-a lungul unor cicluri climatice de 2,4 milioane de ani, potrivit studiului publicat marți în revista Nature Communications.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Cele două planete se influențează reciproc printr-un fenomen numit „rezonanță”, adică atunci când două corpuri care orbitează se împing și se atrag gravitațional unul pe celălalt – uneori descris ca un fel de armonizare între planete îndepărtate. Această interacțiune modifică forma orbitelor lor, afectând proximitatea lor față de o formă circulară și distanța lor față de Soare.

Citește și