• Problemele de complexitate, cost și programare pun în pericol planul NASA de a aduce mostre de pe Marte pe Pământ, potrivit unui nou audit.
  • Programul Mars Sample Return (MSR) se confruntă cu obstacole semnificative legate de design, cost și programare, conform raportului Biroului de Inspector General al NASA.
  • Estimările inițiale ale costurilor și programului MSR sunt contestate, iar complexitatea misiunii ar putea duce la creșteri semnificative ale costurilor, punând sub semnul întrebării viabilitatea programului.

NASA se confruntă cu provocări majore în încercarea sa de a aduce mostre de pe Marte pentru analiză pe Pământ, potrivit unui nou raport. Designul, costul și programarea sunt toate obstacole semnificative, arată un raport de audit al Programului Mars Sample Return (MSR) realizat de Biroul de Inspector General (OIG) al agenției, conform SPACE.

MSR își propune să aducă mostre geologice de pe Marte pe Pământ pentru studiu științific. Procesul implică aterizarea pe Marte pentru a colecta mostrele preluate de roverul Perseverance și lansarea acestor mostre pentru a se întâlni cu un orbiter, care le va transporta pe Pământ.

Perseverance este deja pe Marte

Perseverance este deja pe Marte, captând și stocând mostre. Cu toate acestea, programul încă trebuie să construiască un Landare de Recuperare a Mostrelor (SRL) și un Orbiter de Întoarcere pe Pământ (ERO), acesta din urmă fiind dezvoltat și finanțat de Agenția Spațială Europeană (ESA).

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Raportul OIG evidențiază probleme legate de design, arhitectură și programare cu Sistemul de Captare, Conținere și Întoarcere (CCRS). Aceste probleme de design au dus la adăugarea a aproximativ 200 de milioane de dolari la buget și la pierderea unui an din graficul de lucru.

O altă preocupare majoră o reprezintă estimările costurilor pe tot parcursul ciclului de viață al MSR. Există îngrijorări că, datorită numărului și importanței indicatorilor de creștere a costurilor până în prezent, estimarea de 7,4 miliarde de dolari este „prematură și poate fi insuficientă”, raportul constată. Acum, complexitatea misiunii MSR ar putea duce costurile la între 8 și 11 miliarde de dolari, raportul OIG indică, citând un raport al Bordului de Revizuire Independentă (IRB) din septembrie 2023. Este de remarcat faptul că o estimare din iulie 2020 a listat costurile între 2,5 și 3 miliarde de dolari.

Aceste cifre noi indică provocări financiare semnificative și incertitudini în ceea ce privește costurile pe tot parcursul vieții programului MSR. Problemele includ inflația, problemele din lanțul de aprovizionare și creșterile în cererile de finanțare pentru anumite componente ale programului.

Raportul subliniază, de asemenea, necesitatea unei coordonări sporite între NASA și ESA. Raportul OIG oferă recomandări pentru abordarea acestor provocări, printre care asigurarea unui design stabil pentru CCRS, incorporarea complexității programului în estimările costurilor și programelor (în loc să se concentreze doar pe factorii externi) și reevaluarea orientărilor mari pentru pre-formularea misiunilor.

Într-o recomandare mai amplă, raportul OIG solicită NASA să „dezvolte un plan de acțiune corectiv care să incorporeze lecțiile învățate și recomandările din Studiul Misiunii Mari [finalizat în 2020] pentru a îmbunătăți orientările și practicile pentru pre-formularea misiunilor mari”.

Managementul NASA a fost de acord sau parțial de acord în răspunsurile sale la raport

Programul MSR a fost recent supus presiunii politice din cauza estimărilor costurilor sale tot mai mari, adăugând îndoieli cu privire la continuarea programului. NASA reevaluează în prezent arhitectura generală a MSR și bugetul său. Rezultatele ar putea fi publicate mai târziu în acest lună.

NASA operează, de asemenea, sub o rezoluție continuă care îngheață cheltuielile la limitele bugetare din 2023 până când cheltuielile pentru noul an fiscal sunt convenite de Congres. Aceasta a condus la concedierea angajaților Laboratorului de Propulsie cu Reacție al NASA din sudul Californiei, principalul jucător în MSR, afectând în continuare programul.

Cu toate acestea, MSR este considerat o misiune de importanță științifică majoră de mulți oameni de știință planetari. China, între timp, lucrează la propria sa misiune, Tianwen-3, pentru a colecta mostre de  pe Marte, lansându-se la sfârșitul deceniului.

Citește și