• Satelitul TIMED al NASA a evitat la limită coliziunea cu nava spațială rusă Cosmos 2221, care a murit săptămâna aceasta.
  • În cel mai pesimist scenariu, coliziunea ar fi aruncat 7.500 de resturi pe orbita joasă a Pământului.
  • Coliziunile între sateliți devin tot mai probabile pe măsură ce crește cantitatea de deșeuri spațiale pe orbita joasă a Pământului.

Doi sateliți aproape s-au ciocnit miercuri în spațiu. „O întâlnire incomodă”, spune LeoLabs, o companie de care urmărește sateliți.

Satelitul Thermosphere Ionosphere Mesosphere Energetics and Dynamics (TIMED) al NASA a trecut pe lângă nava spațială Cosmos 2221 a Rusiei, inoperantă, la o distanță de mai puțin de 65 de metri. O distanță mai mică decât lungimea unui teren de tenis.

Ambii sateliți sunt nemanevrabili, ceea ce înseamnă că nici SUA, nici Rusia nu au control asupra destinației lor.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN
WHATSAPP INTRODUCE NOI FUNCȚII
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA

Dacă s-ar fi ciocnit, ar fi putut decima ambii sateliți, aruncând pe orbita Pământului între 2.500 și 7.500 de fragmente de gunoi spațial care acum ar fi zburat în jurul planetei noastre cu mii de kilometri pe oră, mai repede decât gloanțele.

Fragmentele nu ar fi reprezentat un pericol pentru viața de pe Pământ, deoarece cele care ar fi pătruns în atmosfera noastră ar fi ars în timpul căderii libere.

Dar ar fi amenințat viitoarele zboruri spațiale și viețile astronauților, deoarece resturile rezultate ar fi putut face ca navigarea pe orbita joasă a Pământului să fie mult mai dificilă.

Citește și: