• Sun Xiaobo a cerut statelor nucleare să-și îndeplinească „responsabilitățile speciale și prioritare” privind dezarmarea nucleară.
  • China și India sunt în prezent singurele două puteri nucleare care mențin în mod oficial o politică „no-first-use”.
  • Rusia și Statele Unite au cele mai mari arsenale nucleare din lume.

Statele cu cele mai mari arsenale nucleare ar trebui să negocieze un tratat „no-first-use” privind interzicerea utilizării armelor nucleare una împotriva celeilalte sau să facă o declarație politică în acest sens, a declarat ministrul chinez al Departamentului de Control al Armelor al Ministerului chinez de Externe, scrie Reuters.

Directorul general al Departamentului, Sun Xiaobo, a cerut statelor nucleare să-și îndeplinească „responsabilitățile speciale și prioritare” privind dezarmarea nucleară, conform Conferinței ONU privind dezarmarea, care caută să prevină războiul nuclear, a raportat agenția de știri Xinhua.

În timpul întâlnirii săptămânale a forumului de luni de la Geneva, Sun a spus că organismul ar trebui să definească o foaie de parcurs sau un calendar pentru un instrument juridic internațional care să protejeze statele care nu posedă arme nucleare de amenințarea armelor nucleare.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

„Statele cu arme nucleare ar trebui să negocieze și să încheie un tratat privind interzicerea primei utilizări a armelor nucleare unele împotriva altora sau să facă o declarație politică în acest sens”, a spus Sun.

China și India sunt în prezent singurele două puteri nucleare care mențin în mod oficial o politică „no-first-use”, iar Rusia și Statele Unite au cele mai mari arsenale nucleare din lume.

Sun a cerut, de asemenea, un ordin universal, nediscriminatoriu, de neproliferare, de control al exporturilor, pentru a aborda provocările globale de securitate și pentru a promova mai multă conformitate în domeniul biochimiei, pentru a menține autoritatea sistemului tratatului de control al armelor.

Forumul ONU pentru dezarmare ar trebui, de asemenea, să răspundă provocărilor științifice și tehnologice emergente, cum ar fi Inteligența Artificială, Spațiul Cosmic și Cibernetica, a spus el.

Sun a declarat că situația internațională de securitate strategică se confruntă cu noi provocări și că țările cu cea mai puternică putere militară au „încălcat tratatele” în mod repetat pentru a „dobândi superioritatea absolută”.

Citește și