• Regiunea separatistă Transnistria roagă Moscova să-i asigure protecție.
  • Tiraspolul argumentează că pe teritoriul regiunii locuiesc 200.000 de cetățeni ruși.
  • Rezoluţia nu precizează în ce mod ar urma să intervină Rusia.

Congresul convocat la Tiraspol a votat miercuri o rezoluție în care susține teza suveranității regiunii şi cere ajutor Moscovei, acuzând Republica Moldova de presiuni. Chiar dacă se vorbea că așa-zișii deputați transnistreni vor cere unirea cu Rusia, acest lucru nu s-a întâmplat.

Acești separatiști cer ajutor și chiar protecția din partea Dumei de Stat a Federației Ruse, dar nu precizează care este pericolul sau în ce fel să vină acest ajutor, deoarece în acest moment nu există tensiuni sau alte amenințări la adresa celor din Transnistria. În regiune locuiesc 200.000 de ruși.

Așa-zisele instituții din Transnistria sunt controlate de FSB-ul rusesc, fost KGB și periodic creează aceste acțiuni de turbulență, fără urmări. Până acum și de fiecare dată, inclusiv astăzi, autoritățile de la Chișinău ies cu comunicate și îndeamnă la calm spunând că de fapt nu este decât o acțiune a Moscovei pentru a destabiliza regiunea. Moldova nu va da curs nici unei acțiuni și totul va reveni la normal în câteva zile.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT
FT: UE ARE TIMP, SUA AU BANI

Citește și