• Guvernul Marcel Ciolacu a încasat venituri de 47 mld. lei în prima lună din 2024, o creștere cu 20% față de ianuarie 2023.
  • Astfel, deficitul bugetar, adică diferența dintre încasări la buget și cheltuieli, a fost de 8 mld. de lei, dublu față de ianuarie 2023.
  • Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar: Anul a început cât cum nu se poate mai prost pentru bugetul de stat. Deficitul bugetar s-a dublat, deci în 2024 deficitul bugetar este programat să scadă.

Guvernul Marcel Ciolacu a încasat venituri de 47 mld. lei în prima lună din 2024, o creștere cu 20% față de ianuarie 2023. Cheltuielile, însă, au crescut cu 27% și au ajuns la 55 mld. lei. Astfel, deficitul bugetar, adică diferența dintre încasări la buget și cheltuieli, a fost de 8 mld. de lei, dublu față de ianuarie 2023.

Cheltuim mai mult decât încasăm


Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar: „Anul a început cât cum nu se poate mai prost pentru bugetul de stat. Deficitul bugetar s-a dublat, deci în 2024 deficitul bugetar este programat să scadă. Așa și-au bugetat Guvernul Marcel Ciolacu veniturile și cheltuielile astfel încât veniturile să crească mai mult decât cheltuielile. La prima probă, adică ianuarie 2024, vedem că veniturile au crescut mai mult decât cheltuielile au crescut mai mult decât veniturile și iar deficitul bugetar s-a dublat. Deci, în loc să scadă, deficitul bugetar s-a dublat. Cheltuielile cu personalul, cheltuielile cu salariile bugetarilor, conform programării, ar trebui să crească doar cu 10% pe tot anul 2024.”

„În ianuarie este că au crescut cu 22% cheltuielile cu bunuri și servicii trebuia să crească cu 6% pe tot anul. Este ceva extrem de greșit acolo și dacă lucrurile continuă în felul ăsta, o să sară în aer deficitul bugetar și efectiv nu o să ne mai împrumute nimeni”, explică Răzvan Botea.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Citește și: