• Oleg Orlov, copreședinte al organizației „Memorial”, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace, a fost trimis la închisoare pentru doi ani și jumătate.
  • Alexei Navalnîi, unul dintre cei mai carismatici critici ai Kremlinului, a murit.
  • Alte figuri importante sunt în închisoare sau au fugit în exil.

Oleg Orlov părea calm în timp ce aștepta ca judecătorul să pronunțe verdictul. Sala 518 din tribunal era plină de binevoitori, ambasadori străini și jurnaliști. Judecătorul a intrat în sala de judecată și a început să citească verdictul, conform BBC.

Ea l-a declarat pe veteranul militant pentru drepturile omului vinovat de „discreditarea repetată” a forțelor armate ruse. După ce a numit infracțiunea, ea a anunțat pedeapsa: Oleg Orlov, copreședinte al organizației „Memorial”, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace, a fost trimis la închisoare pentru doi ani și jumătate. El a fost încătușat și, câteva minute mai târziu, a fost scos din sala de judecată de către poliție.

În octombrie 2023, instanța pronunțase, de asemenea, un verdict de vinovăție. Dar pedeapsa de atunci fusese considerabil mai blândă. Oleg Orlov primise o amendă de 150.000 de ruble și fusese eliberat. Procurorii s-au plâns că sentința a fost prea blândă. O instanță superioară a anulat hotărârea și s-a dispus rejudecarea procesului. A fost un semn că în Rusia autoritățile devin din ce în ce mai intolerante față de critica publică.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
SPOVEDANIE CU A.I.

În semn de protest pentru că a fost forțat să se întoarcă la tribunal, Oleg Orlov a acordat puțină atenție procedurilor a doua oară. În schimb, a stat în sala de judecată citind un exemplar din Procesul, un clasic al lui Franz Kafka despre absurditatea vieții și nedreptate.

Săptămâna aceasta, în declarația sa finală la rejudecarea procesului, Oleg Orlov a vorbit despre o Rusie care „se scufundă tot mai adânc în întuneric”. El a dat exemple: moartea în închisoare a liderului opoziției Alexei Navalnîi, represaliile judiciare împotriva altor critici ai guvernului. El a rezumat ceea ce se întâmplă în țara sa ca fiind „sufocarea libertății”.

„Cunoaștem adevăratul motiv pentru care suntem reținuți, judecați, arestați, condamnați și uciși. Suntem pedepsiți pentru că am îndrăznit să criticăm autoritățile. În Rusia actuală, acest lucru este absolut interzis”, a declarat el.

Oleg Orlov nu este primul critic al guvernului din Rusia căruia o amendă a fost transformată în pedeapsă cu închisoarea. Anul trecut, proeminentul sociolog Boris Kagarlițki a fost găsit vinovat de „justificare publică a terorismului” pentru comentariile pe care le-a făcut cu privire la atacul de pe podul din Crimeea din 2022. Și în acest caz, procuratura a făcut apel la sentință. La începutul acestei luni, un tribunal l-a trimis pe dl Kagarlitsky la închisoare pentru cinci ani.

De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în urmă cu doi ani, autoritățile ruse au alcătuit o cutie de instrumente consistentă de legi represive care pot fi folosite pentru a-i pedepsi pe criticii guvernului și pe opozanții războiului din Ucraina.

Alexei Navalnîi, unul dintre cei mai carismatici critici ai Kremlinului, a murit. Alte figuri importante sunt în închisoare sau au fugit în exil. Deocamdată, se pare că cei mai vocali critici și potențiali rivali ai lui Vladimir Putin au fost eliminați de pe scena politică.

Citește și