• Alessandra Todde, o politiciană din cadrul Mișcării Cinci Stele (M5S), a devenit prima femeie președinte a Sardiniei.
  • Premierul italian, Giorgia Meloni, a suferit prima sa înfrângere.
  • Frații din Italia ai lui Meloni au încă un avans semnificativ în sondajele naționale, de 27,7%.

Premierul italian, Giorgia Meloni, a suferit prima sa înfrângere în alegerile regionale de la preluarea puterii, după ce un candidat de stânga a fost ales președinte al Sardiniei, scrie The Guardian.

Alessandra Todde, o politiciană din cadrul Mișcării Cinci Stele (M5S) care a fost susținută de Partidul Democrat (PD), a devenit prima femeie președinte a insulei, învingându-l la limită pe Paolo Truzzu, candidatul de dreapta ales de Meloni. A fost prima victorie regională semnificativă din 2015 pentru partidele de stânga din Italia, care s-au străduit să construiască o opoziție viabilă la o coaliție condusă de formațiunea de extremă-dreapta Frații Italiei a lui Meloni.

Liderul M5S și fost prim-ministru, Giuseppe Conte, a declarat: „Sardinia a ales-o pe Alessandra Todde a noastră. Prima femeie care conduce Sardinia. Este o zi de neuitat”.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD

Todde, o ingineră născută în Sardinia, a fost ministru adjunct al industriei în guvernul lui Mario Draghi. „Sunt foarte fericită și foarte mândră”, a spus ea. „Cred că putem scrie o pagină de istorie pentru Sardinia.”

Înfrângerea este posibil să provoace cutremure în coaliția lui Meloni, din care fac parte Liga lui Matteo Salvini și Forza Italia, în special în perioada premergătoare alegerilor europene.

Meloni a intrat în conflict cu Salvini din cauza alegerii lui Truzzu, primarul din Cagliari, drept candidat pentru alianța lor. Salvini îl dorea pe președintele în exercițiu al Sardiniei, Christian Solinas, un politician din Liga care este anchetat pentru presupusă corupție.

Victoria va fi un impuls pentru PD, pe care Schlein s-a luptat să îl unească după ce a fost aleasă lider în februarie anul trecut, în parte din cauza deschiderilor sale către M5S.

Frații din Italia ai lui Meloni au încă un avans semnificativ în sondajele naționale, de 27,7%, potrivit unui sondaj recent realizat de institutul de sondaje SWG, urmat de PD la aproximativ 20%. Meloni se bucură de o lună de miere prelungită în opinia publică de la preluarea puterii în octombrie 2022 și a reușit să conducă o coaliție relativ stabilă.

Însă Salvini, cândva popular, se luptă pentru supraviețuirea politică și are nevoie de o victorie semnificativă la alegerile europene din iunie. El contează să obțină acest lucru prin afilierea cu aliații europeni de extremă dreapta, inclusiv Raliul Național al lui Marine Le Pen și Alternative für Deutschland din Germania, în timp ce Frații Italiei face parte dintr-un bloc de partide conservatoare europene.

Citește și: