• Noua tehnologie urmărește semnalele radio neobișnuite pe alte planete.
  • SETI scanează miliarde de lumi haibitabile cu ajutorul inteligenței artificiale.
  • Inteligența artficială a identificat opt semnale potențiale care ar putea fi de origine extraterestră, deși acestea sunt posibile alarme false.

Inteligența artificială își pune amprenta și în căutarea vieții extraterestre. NASA și Institutul SETI, care derulează programe de căutare a vieții extraterestre, folosesc A.I. pentru a procesa semnalele captate din spațiu. În câteva secunde, A.I. scandează cantități uriașe de informație.

Cum folosesc specialiștii de la SETI resursele AI pentru a găsi viață extraterestră?

Seti, cu ajutorul AI, caută tehnologie și semnale radio neobișnuite dincolo de sistemul solar.
AI gestionează volume uriașe de date, identificând anomalii care ar putea indica prezența vieții. La Observatorul Național de Radio Astronomie din New Mexico, un software AI prelucrează două terabiți.

Cât de mult contează folosirea AI la această căutare?

Tehnologia permite explorarea unor noi tipuri de semnale, cum ar fi cele wideband, care ar putea fi trecute cu vederea folosind metode tradiționale. În plus, un student de la Universitatea din Toronto.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Inteligența artficială a identificat opt semnale potențiale care ar putea fi de origine extraterestră, deși acestea sunt probabil alerte false, neconfirmate prin analize tradiționale.

Există și alte aplicații ale AI în căutarea vieții extraterestre acum?

Da, AI nu se limitează la detectarea semnalelor radio. Este folosit și în analiza probelor de pe Marte pentru a identifica semne de viață. Instrumentul Sherlock de pe roverul Perseverance a detectat compuși organici, iar cercetătorii folosesc AI pentru a distinge între materialul viu și cel inert cu o acuratețe de aproape 90%. Aceste metode deschid noi posibilități în căutarea vieții în univers, dar deocamdată așa cum zice și Bill Diamond, directorul Seti in SUA, AI-ul este folosit mai mult pentru reducerea eforturilor, iar descoperirile trebuie confirmate prin metodele fizice cunoscute.

Citește și