• Misiunea satelitului e să ofere imagini capabile să mărească orice colț al planetei.
  • Experții spun că satelitul e o formă invazivă de supraveghere, un satelit spion.
  • Proiectul are o finanțare de 35 de milioane $ și vrea să dezvolte 24 de nave spațiale.

Compania spațială Albedo pregătește pentru 2025 lansarea satelitului Big Brother. Misiunea lui este să facă imagini capabile să monitorizeze orice colț al planetei. Totuși, unii experți spun că acest satelit încalcă intimitatea tuturor. Cu alte cuvinte, ar fi un satelit-spion.

Compania spune că Big Brother, promite să ofere imagini extrem de detaliate, capabile să mărească obiecte și persoane de pe suprafața Pământului, cu o rezoluție de 10 centimetri în diametru.

Cu toate astea, părerea experților e alta. Ei spun că e un satelit spion și că încalcă drepturile individuale și a vieții private. Albedo se apără și vine cu argumente. Compania susține că satelitul nu va utiliza software de recunoaștere facială, dar nici nu oferă asigurări clare cu privire la protejarea vieții private. A semnat contracte cu Forțele Aeriene ale SUA și Centrul Național de Informații Aeriene și Spațiale pentru a colabora la monitorizarea amenințărilor la adresa securității naționale. Și mai sunt lucruri interesante, care tot ridică semne de întrebare.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Proiectul are o finanțare consistentă de 35 de milioane de dolari și vrea să dezvolte o flotă de 24 de nave spațiale în viitor. Apar și îngrijorări și dezbateri în cadrul comunității științifice și al organizațiilor pentru drepturile civile, despre impactul asupra vieții private și încălcarea drepturilor omului. Deocamdată nu e deschis niciun proces, pentru că nici dovezi nu sunt.

Citește și