• Cercetătorii din Japonia au creat un mic satelit realizat din lemn.
  • Sonda ecologică LignoSat este programată să intre pe orbită în această vară.
  • Aceasta a fost creată pentru a combate particulele nocive de aluminiu.

Oamenii de știință japonezi au creat una dintre cele mai neobișnuite nave spațiale din lume – un mic satelit realizat din lemn, scrie The Guardian.

Sonda LignoSat a fost construită din lemn de magnolie, care, în cadrul experimentelor efectuate pe Stația Spațială Internațională (ISS), s-a dovedit a fi deosebit de stabil și rezistent la crăpături. În prezent, se finalizează planurile pentru ca aceasta să fie lansată cu o rachetă americană în această vară.

Satelitul din lemn a fost construit de cercetătorii de la Universitatea Kyoto și de compania de exploatare forestieră Sumitomo Forestry pentru a testa ideea de a utiliza materiale biodegradabile, cum ar fi lemnul, pentru a vedea dacă acestea pot acționa ca alternative ecologice la metalele din care sunt construiți în prezent toți sateliții.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

„Toți sateliții care reintră în atmosfera Pământului ard și creează mici particule de alumină, care vor pluti în atmosfera superioară timp de mulți ani”, a avertizat recent Takao Doi, astronaut japonez și inginer aerospațial la Universitatea Kyoto.

Pentru a rezolva această problemă, cercetătorii de la Kyoto au pus la cale un proiect de evaluare a tipurilor de lemn pentru a determina cât de bine pot rezista la rigorile lansării în spațiu și la zborurile lungi pe orbită în jurul Pământului. Primele teste au fost efectuate în laboratoare care au recreat condițiile din spațiu, iar probele de lemn nu au suferit modificări măsurabile ale masei sau semne de descompunere sau deteriorare.

Au fost testate mai multe tipuri de lemn, inclusiv cireșul japonez, iar lemnul de magnolie s-a dovedit a fi cel mai rezistent. Acesta a fost folosit acum pentru a construi satelitul din lemn de la Kyoto, care va conține o serie de experimente care vor determina cât de bine se comportă nava spațială pe orbită, a declarat Murata.

Cercetări recente efectuate de oamenii de știință de la Universitatea British Columbia, Canada, au arătat că aluminiul provenit de la sateliții care reintrau în atmosferă ar putea cauza o reducere serioasă a stratului de ozon care protejează Pământul de radiațiile ultraviolete ale soarelui și ar putea afecta, de asemenea, cantitatea de lumină solară care traversează atmosfera și ajunge la sol.

Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să reprezinte o problemă în cazul sateliților construiți din lemn, cum ar fi LignoSat, care, atunci când va arde la reintrarea în atmosferă după încheierea misiunii sale, va produce doar un jet fin de cenușă biodegradabilă.

Citește și