• Satelitul a fost lansat de la Centrul de lansare a sateliților Xichang din provincia chineză Sichuan.
  • Aceasta a adăugat că misiunea de lansare a fost un „succes deplin”.
  • Ministrul taiwanez de externe, Joseph Wu, a declarat că lansarea unui satelit atât de aproape de alegeri este o activitate de „zonă gri”.

Autoritățile taiwaneze au declarat marți după-amiază că un satelit chinez a survolat spațiul aerian al Taiwanului de sud. Utilizatorii de telefoane mobile din Taiwan au primit o „alertă de raid aerian” care îi avertiza să fie „atenți pentru siguranța dumneavoastră”, scrie BBC.

Satelitul a fost lansat de la Centrul de lansare a sateliților Xichang din provincia chineză Sichuan la ora locală 15:03, a precizat Ministerul Apărării din Taiwan. Televiziunea chineză CCTV a confirmat că un satelit numit Einstein Probe a fost lansat de la acest centru.

Aceasta a adăugat că misiunea de lansare a fost un „succes deplin”. Ministrul taiwanez de externe, Joseph Wu, a declarat că lansarea unui satelit (deasupra spațiului aerian taiwanez) atât de aproape de alegeri este o activitate de „zonă gri”, a relatat agenția de știri Reuters.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Taiwanul a declarat că ministerul său al apărării urmărește traiectoria satelitului pentru a „alerta și a răspunde în mod corespunzător” la această situație. Presa taiwaneză spune că este pentru prima dată când guvernul său a transmis o alertă de această natură la nivelul întregii insule.

Eric Chu, președintele principalului partid de opoziție din Taiwan, Kuomintang (KMT), a acuzat guvernul Partidului Democrat Progresist (DPP) de alarmism, în special prin utilizarea termenului „missile” în versiunea în limba engleză a alertei. Acesta sună astfel: „Alertă de raid aerian. O rachetă survolează spațiul aerian al Taiwanului, fiți atenți”.

Incidentul are loc cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale și legislative cruciale din Taiwan, despre care analiștii au spus că vor modela traiectoria relațiilor dintre Beijing și Washington.

Citește și