• Conferința de la München este un „Davos” în domeniul militar și în cel de securitate.
  • Printre participanți se află și directorul FBI-Chris Wray. Liderii occidentali vorbesc despre „consolidarea ordinii internaționale bazate pe reguli”.
  • Zelenski: „Nu vă întrebați când se termina războiul, întrebați-vă de ce Putin e capabil să continue”


Conferința de securitate de la München care are loc în acest weekend este un forum de dezbatere privind politica internațională de securitate, un „Davos” în materie militară. Reprezentanți din peste o sută de țări s-au adunat în Bavaria începând de ieri. Tema principală a acestui an este „consolidarea ordinii internaționale bazate pe reguli”.

Cine sunt participanții de anul acesta?

Sunt așteptați în jur de cincizeci de șefi de stat sau de guvern, peste 100 de miniștri, precum și lideri ai numeroase organizații internaționale. La fel ca în cazul Forumului Economic Mondial de la Davos, marii lideri occidentali se întâlnesc acolo pentru a discuta despre securitate și geopolitică.
Printre aceștia, anul acesta se numără președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cancelarul german Olaf Scholz, vicepreședintele Statelor Unite Kamala Harris, ministrul chinez de externe Wang Yi și omologii săi francezi și englezi, Stéphane Séjourné și David Cameron. Printre experți se numără directorul FBI Chris Wray și Vincent Strubel, directorul general al ANSSI, autoritatea franceză pentru securitatea și apărarea sistemelor informaționale.

Se vor discuta intențiile din ce în ce mai evidente ale lui Puțin de a crea o nouă ordine mondială ?

Așa rezulta și din declarațiile făcute aseară de Emmanuel Macron, care spune că Rusia încearcă să rescrie istoria de o maniera fantasmagorică și că este un pericol pentru Europa, Caucazi și Asia Centrala. Dar și că Rusia atacă Europa de o maniera sistematică recurgând la dezinformare, manipulare, și atacuri cibernetice.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
„SATUL SATELOR” DIN ITALIA: PECCIOLI
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI

Zelenski a luat deja cuvântul spunând că Ucraina va continua să lupte la granițele Europei, chiar daca lipsa armamentului o costă atât de scump. „Nu ne întrebați când vă lua sfârșit războiul. Întrebați-vă de ce Putin este în continuare capabil să continue”.

Citește și