• Președintele francez susține că „nu este în război cu Rusia” dar ia act de agresiunea Rusiei împotriva Europei.
  • Acordurile semnate de Zelenski cu Franța, Germania și Marea Britanie vor dura până la aderarea Ucrainei la NATO.
  • Viitorul Europei nu poate fi condiționat de alegerile americane.
  • Zelenski obține 7,1 miliarde de euro în 2024 de la Germania, 2,4 miliarde lire sterline de la Marea Britanie și 3 miliarde suplimentare de la Franța.

Președintele ucrainian Volodimir Zelenski a semnat vineri seara la Elysée un acord de securitate cu Franța, după ce în cursul dimineții a semnat unul cu Germania, la Berlin. Semnătură s-a făcut în fața camerelor de luat vederi și a fost urmată de o conferință de presă.
Acordul va fi valabil zece ani „și va rămâne așa până când Ucraina va intra în NATO” , a afirmat Emmanuel Macron. S-a deschis o fereastră către calitatea de membru, dar calea va fi lungă.

Rusia este „o amenințare pentru Europa, Caucaz și Asia Centrală”

Prin semnarea unei serii de acorduri cu țările G7 și cu alte 25 de țări, Volodymyr Zelensky speră să consolideze sprijinul de care se bucură țara sa, consemnează cotidianul francez Le Figaro. El a ajuns la un prim acord cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak în ianuarie. Francezii, germanii și britanicii au încheiat acorduri pentru zece ani. Războiul pare să intre într-o nouă etapă.


Emmanuel Macron, care în urmă cu doi ani credea că poate menține un canal de discuții cu președintele rus Vladimir Putin, emite avertismente severe.

Recomandări

PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
TU CE VIN BEI LA MASAS FESTIVĂ?
DEZASTRU ÎN BRAZILIA DIN CAUZA PLOILOR
CAFEA SAU CEAI?
MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM

„Rusia și-a întărit posturile agresive nu numai împotriva Ucrainei, ci și împotriva noastră a tuturor. Astăzi este o nouă etapă. Rusia lui Vladimir Putin a devenit un actor metodic în destabilizarea lumii”, explică Emmanuel Macron.

„Regimul de la Kremlin construiește în prezent o narațiune fantastică pentru a pune sub semnul întrebării granițele” moștenite din trecut. Este „o amenințare pentru Europa, Caucaz și Asia Centrală. Ne întrebăm care nouă țară îi va fi pradă”, continuă el.

„Rusia a depășit mai multe limite în ceea ce privește democrațiile europene”

Moartea lui Alexei Navalnîi „ne amintește de realitatea regimului de la Kremlin” , continuă Emmanuel Macron. Semnul unei escalade? „Nu voi avea aici cuvinte care să aibă ca scop îngrijorarea sau alimentarea scenariilor ”, a spus el, dar un prag a fost depășit, insistă el.

„În ultimele luni, manevrele de dezinformare, manipularea informațiilor și atacurile cibernetice s-au sistematizat și intensificat. Rusia a depășit mai multe limite în ceea ce privește democrațiile europene. Această schimbare a posturii marchează o dorință de agresivitate față de noi. Intensificarea agresiunilor, schimbarea naturii lor și pragurile depășite necesită o trezire colectivă ”, repetă el cu privire la țările europene.


Campania electorală americană și posibilitatea întoarcerii lui Donald Trump la Casa Alba sunt îngrijorătoare… Europa trebuie să „depună efortul” pentru apărarea să, îndeamnă Emmanuel Macron. „Dacă vedem că lucrurile se întâmplă așa, trebuie să avem luciditatea de a deschide o fază de reflecție strategică și operațională”, spune el. „Ne vom adapta la toate scenariile, viitorul Europei nu poate fi condiționat de alegerile americane”, adaugă el.

Trei miliarde de euro în ajutor francez

La Berlin, cu câteva ore mai devreme, Volodimir Zelenski semnase un acord de securitate similar cu cancelarul Olaf Scholz. „Trimitem un mesaj foarte clar președintelui rus: nu ne vom relaxain sprijinul pentru Ucraina”, a declarat cancelarul. Berlinul a anunțat livrarea a 36 de obuziere blindate PzH2000, 120.000 de obuze, două sisteme de apărare aeriană, toate pentru o valoare de 1,13 miliarde de euro.

De la începutul războiului din Ucraina, Parisul a rămas în mod deliberat opac în privința livrărilor sale de arme, observă Le Figaro. Oficial, era vorba de păstrarea secretului operațiunilor. Dar ceilalți parteneri ai Ucrainei au fost mai puțin precauți. În acordul de securitate semnat de Volodimir Zelenski și cancelarul Olaf Scholz vineri la Berlin, Germania subliniază că este „una dintre țările care a ajutat cel mai mult militar Ucraina” . „Zeitenwende” , schimbarea de epocă formulată de cancelar, este o revoluție culturală într-o țară marcată de trauma celui de-al Doilea Război Mondial.

În acord, Guvernul german dă mai multe detalii: 1,68 miliarde de euro în ajutor în 2022, 5 miliarde de euro în 2023 și deja 7,1 miliarde de euro pentru 2024. Germania menționează și alte angajamente de „câteva miliarde de euro” . În acordul de securitate semnat la Londra, se vorbește de 2,3 miliarde de lire sterline în 2024 și aproape la fel de mult în anii precedenți.

„Această alianță este necesară pentru a învinge Rusia”

Vineri, Emmanuel Macron a precizat ajutorul trimis Ucrainei și a anunțat „3 miliarde de euro ajutor militar suplimentar în 2024” , după 1,7 miliarde de euro în 2022 și 2,1 miliarde de euro în 2023. Volodimir Zelenski a salutat cele trei acorduri încheiate, fără a vrea să le compare.

„Este important ca Rusia să vadă că Ucraina nu este singură”, a repetat el, înainte de a preciza „că nu a fost o alternativă” la sprijinul american. „Suntem împreună. Această alianță este necesară pentru a învinge Rusia”, a subliniat el, sperând că blocajele politice de la Washington, care întârzie adoptarea unui nou pachet de ajutor, vor fi ridicate.


Dacă acordurile sunt similare, atunci când prevăd de exemplu un sistem de consultare în cazul unei viitoare agresiuni rusești, fiecare țară a putut să detalieze sprijinul civil sau militar pe care intenționează să îl dezvolte. După ceața de până acum asupra ajutorului francez, Elysée a publicat un inventar „neexhaustiv” al materialelor livrate în ultimii doi ani.

Ca bunuri de artilerie, Franța a livrat 30 de tunuri Caesar , 6 tunuri TRF1 și 4 lansatoare de rachete. În ceea ce privește vehiculele blindate, a furnizat 38 AMX10RC, vehicule blindate ușoare de recunoaștere, 250 vehicule blindate frontale, 120 VLTT P4, jeep-uri și 17 stații de tragere de rachete antitanc ușoare Milano. În ceea ce privește apărarea antiaeriană, au fost livrate 1 sistem SAMPT cu rază lungă de acțiune, 2 Crotale NG, 5 stațîi de tir Mistral și un radar GM200.

În cele din urmă, Franța a livrat „aproximativ o sută” de rachete Scalp cu rază lungă de acțiune și va livra „câteva sute” de bombe A2SM. Aceste capacități de acțiune în profunzime, echivalente cu StormShadow britanic, au permis Ucrainei să obțină succese tactice în Crimeea. Germania, la rândul ei, refuză încă să livreze rachete Taurus echivalente. Nu amintim că la începutul conflictului, Berlinul a început prin a dori să livreze căști ucrainenilor…

Citește și