- Utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de Occident pentru a lovi în interiorul Rusiei ar fi văzută de Kremlin ca o participare directă a NATO în conflict.
- Dmitri Medvedev, aliatul apropiat al lui Vladimir Putin, a lansat cea mai recentă amenințare nucleară la adresa Occidentului.
- „Nu este vorba de asistență militară, ci de participare la un război împotriva noastră. Iar astfel de acțiuni ar putea foarte bine să devină un casus belli [un act care provoacă un război]”.
UPDATE 21:00
Rușii au lovit azi la Koprîvnițkîi (regiunea Kirovohrad, centru), la Nikopol (regiunea Dnepropetrovsk, sud), unde o întreprindere industrială a fost avariată, a informat șeful administrației regionale, Serhi Lysak, citat de radiodifuzorul public Suspilne. Nu sunt raportate, momentan, victime.
Advertisment
UPDATE 20:00
Potrivit Serviciului ucrainean de Urgență (DSNS), „majoritatea incendiilor au fost provocate de ocupanți”. Sunt 8 incendii pe o suprafață de aproximativ 3.700 de hectare.
„Angajații Serviciului de Stat de Urgență lucrează în condiții extrem de grele, fiind sub atacuri constante ale inamicului. Dificultatea de stingere este legată și de faptul că zonele forestiere sunt în prima linie și sunt contaminate cu muniții inamice neexplodate”, au explicat salvatorii.
Recomandări
UPDATE 19:00
Potrivit surselor ruse, armata ucraineană a tras zeci de rachete și de drone în regiunea de graniță Belgorod din vestul Rusiei, începând de vineri seară, relatează Bild. „Orașul Belgorod și regiunea Belgorod. Pericol de rachetă. Stați acasă dacă este posibil. Nu vă apropiați de ferestre”, a cerut Ministerul pentru Situații de Urgență din Rusia, cu puțin înainte de miezul nopții.
UPDATE 18:00
Gabrielius Landsbergis, 42 de ani, ministrul de externe lituanian, a declarat că țara baltică va aproba potențiale atacuri ucrainene asupra țintelor rusești din Belarus.
UPDATE 17:00
De sub dărâmăturile unei clădiri cu 5 etaje parțial distruse, după atacul cu rachete S-300 de ieri, de la Harkov, a fost găsită a noua victimă, dintre care 7 au fost idenficate a transmis Parchetul General ucrainean.
UPDATE 15:00
Președintele francez Emmanuel Macron a sprijinit propunerea de încetare a focului a lui Biden, afirmând că lucrează cu partenerii Franței din regiune pentru „pace și securitate pentru toți”.
„Eliberarea ostaticilor, o încetare permanentă a focului pentru a lucra pentru pace și pentru a progresa în ceea ce privește soluția celor două state”, a scris Macron pe X.
UPDATE 14:00
Zelenskiy a declarat că echivocul Casei Albe a costat vieți omenești și l-a îndemnat pe președintele american să depășească veșnicele sale îngrijorări legate de o posibilă „escaladare” nucleară cu Moscova.
UPDATE 13:00
Oficialii din întreaga Ucraină au raportat răniți după lovitura de peste noapte a Rusiei asupra instalațiilor energetice ucrainene.
Douăsprezece persoane, dintre care opt copii, au fost spitalizate după o lovitură în apropierea a două case în care se adăposteau în regiunea Harkov, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov.
Loviturile au făcut parte dintr-o serie de atacuri susținute ale Rusiei împotriva rețelei de energie electrică a Ucrainei, care durează din martie.
Cea mai mare firmă privată de energie din Ucraina, DTEK, a declarat că două dintre centralele sale electrice au fost grav avariate în ceea ce a spus că a fost al șaselea atac asupra centralelor companiei în două luni și jumătate.
UPDATE 12:00
Pentru prima dată, după 826 zile de război, Ucraina a folosit rachete americane pentru a lovi obiective militare de pe teritoriul Rusiei, conform mai multor clipuri postate pe rețelele de socializare.
Este vorba de rachete balistice ATACMS (Army Tactical Missile System) pentru sistemul HIMARS, care au fost lansate împotriva unor ținte militare din regiunea rusească Belgorod.
Rusia pregătește a doua fază a ofensivei împotriva Ucrainei pe direcția Harkov și adună mari unități militare în zonă, a declarat comandantul Forțelor Ucrainene, generalul-colonel Oleksandrîi Sirski, în timp ce tot mai multe țări occidentale, printre care Statele Unite, Franța și Marea Britanie, permit Kievului să lovească ținte de pe teritoriul rusesc.
UPDATE 11:00
Rusia a lansat sâmbătă dimineață un tir de rachete și drone, care au avariat instalații energetice din cinci regiuni din Ucraina, au declarat oficiali.
Operatorul rețelei naționale ucrainene Ukrenergo a declarat că atacul a avariat instalații energetice din regiunile Donețk (est), Zaporizhzhia (sud-est) și Dnipropetrovsk, regiunea centrală Kyrovohrad și regiunea Ivano-Frankivsk (vest).
UPDATE 10:00
Rusia pregătește a doua fază a ofensivei împotriva Ucrainei pe direcția Harkov și adună mari unități militare în zonă, a declarat comandantul Forțelor Ucrainene, generalul Sirski, în timp ce tot mai multe țări occidentale, printre care Statele Unite, Franța și Marea Britanie, permit Kievului să lovească ținte de pe teritoriul rusesc.
UPDATE 9:00
Ucraina și Rusia au făcut vineri un schimb de prizonieri de război, fiecare trimițând înapoi 75 de prizonieri de război, în primul schimb de acest fel din ultimele trei luni, au declarat oficiali. Cu câteva ore mai devreme și în aceeași locație, cele două părți au predat, de asemenea, trupurile soldaților lor căzuți la datorie.
Prizonierii de război ucraineni, inclusiv patru civili, au fost înapoiați cu mai multe autobuze care au ajuns în nordul regiunii Sumy. La coborâre, aceștia au strigat de bucurie și și-au sunat familiile pentru a le anunța că s-au întors acasă. Unii au îngenuncheat și au sărutat pământul, în timp ce mulți s-au înfășurat în steaguri galben-albastre și s-au îmbrățișat unii pe alții, izbucnind în lacrimi. Mulți păreau emaciați și prost îmbrăcați.
Schimbul celor 150 de prizonieri de război în total a fost al patrulea schimb din acest an și al 52-lea de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Emiratele Arabe Unite au declarat că au ajutat la negocierea acestui ultim schimb.
UPDATE 8:00
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a încercat să reorienteze atenția asupra amenințării Chinei în Pacific, încercând să atenueze preocupările legate de faptul că conflictele din Ucraina și Gaza au distras atenția de la angajamentele de securitate ale Americii în Asia.
Austin, care a luat cuvântul la summitul anual de securitate Shangri-La Dialogue din Singapore, s-a întâlnit ieri cu omologul său chinez, Dong Jun, în încercarea de a calma fricțiunile legate de probleme, de la Taiwan la activitatea militară a Chinei în Marea Chinei de Sud.
A existat o îngrijorare tot mai mare că atenția Washingtonului pentru a ajuta Ucraina să contracareze invazia Rusiei și pentru a sprijini războiul Israelului din Gaza, încercând în același timp să se asigure că conflictul nu se extinde, a distras atenția de la Indo-Pacific.
„În pofida acestor ciocniri istorice din Europa și Orientul Mijlociu, Indo-Pacificul a rămas teatrul nostru prioritar de operațiuni”, a declarat dl Austin în discursul său, care părea să aibă ca scop să clarifice moștenirea administrației în regiune, în timp ce primul mandat al președintelui Joe Biden se apropie de sfârșit.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Vladimir Putin și aliații săi apropiați au lansat amenințări nucleare împotriva Occidentului încă de la începutul invaziei ilegale din Ucraina, dar utilizarea armelor occidentale pare să fi înfuriat în mod deosebit Moscova.
Dmitri Medvedev, aliatul apropiat al lui Vladimir Putin, a lansat cea mai recentă amenințare nucleară la adresa Occidentului, în urma unor informații potrivit cărora mai multe țări NATO au dat undă verde Ucrainei să își folosească armele pentru a lovi în interiorul Rusiei.
Utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de Occident pentru a lovi în interiorul Rusiei, a avertizat el, ar fi văzută de Kremlin ca o participare directă a NATO în conflict.
Medvedev a declarat: „Nu este vorba de asistență militară, ci de participare la un război împotriva noastră. Iar astfel de acțiuni ar putea foarte bine să devină un casus belli [un act care provoacă un război]”.
El a mai spus: „Ucraina și aliații săi din NATO vor primi un răspuns de o asemenea forță distructivă încât Alianța însăși pur și simplu nu va putea rezista să nu fie atrasă în conflict”.
Citește și
- Volumele de studii scrise de Zoe Petre au fost lansate astăzi. Cărțile sunt prefațate de fostul Președinte Emil Constantinescu
- Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea care pedepsește cu închisoarea șoferii băuți sau drogați. Titi Aur: „Trebuie să se facă un plan coerent care să împletească coerciția și educația”
- Biden: „Israelul propune un nou acord de pace în 3 faze. Hamas trebuie să-l accepte și să încheie războiul pe care l-a început”
Partenerii noștri