• Anca Boalcă, psihoterapeut: Pe fond traumatic pot apărea furia, depresia și adicții greu de controlat.
  • Traumele duc la incapacitatea de a dezvolta și a menține o relație sănătoasă.
  • Diabetul, hipertensiunea și bolile cardiace pot fi somatizări produse de creier.

A trăi în trecut nu este doar o expresie, ci un adevăr. Traumele din copilărie îți pot da peste cap viața dacă nu sunt rezolvate precizează Michael Menard, inventator transformat în autor, cel care a scris o carte despre părțile mai puțin cunoscute ale traumelor și cum ne pot afecta ele ca adulți. Ce putem face?

Cum ne putem da seama că unele simptome vin pe fondul unor traume?

„Traumele au devenit foarte cunoscute cumva și termenul acesta de „traumă” este foarte folosit și este un subiect cercetat cu foarte mult interes. Evident, toți am trecut printr-o traumă. Ce este o traumă? Este un eveniment de viață, semnificativ, care, la un anumit moment, a impactat psihicul. Cu cât suntem mai mici și trecem prin momente semnificative de viață dureroase, cu atât psihicul creează niște mecanisme de apărare. Aceste mecanisme de apărare au rolul de a apăra psihicul, de a proteja psihicul, ca să nu se producă fenomenul de destructurare. Și atunci, în urma acestor mecanisme, persoana, copilul, ulterior adultul învață anumite comportamente și face anumite lucruri sau începe să simtă furie, frică, poate are un comportament agresiv față de ceilalți, poate simte nevoia să se izoleze”, a explicat Anca Boalcă, psihoterapeut, pentru Aleph News.

Care sunt pașii rezolvării acestor conflicte interioare?

„Un lucru foarte bun este partea de dezvoltare personală, cunoașterea de sine, și, evident, procesul terapeutic care ne ajută să identificăm cauza, pentru că de multe ori nu știm că s-a întâmplat ceva. Psihicul are și această capacitate de a pune într-un cont de umbră trauma, pentru că are nevoie să se protejeze. Și atunci, așa a făcut în copilărie și așa va face până când nu mai este sustenabil pentru viață. Deci, mergem la terapie când știm că am trecut prin evenimente semnificative dureroase sau începem să trecem printr-un proces de dezvoltare personală”, a adăugat Anca Boalcă.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Citește și