• Ciupercile magice au fost mai eficiente în tratarea depresiei la persoanele în vârstă.
  • Studiile anterioare nu au investigat lucruri care ar putea influența cât de eficient este psihedelicul, cum ar fi doza, dacă oamenii au mai luat psihedelice înainte și tipul de depresie.
  • Cercetătorii au declarat că rezultatele sunt încurajatoare, dar sunt necesare cercetări suplimentare „pentru a clarifica factorii care maximizează potențialul de tratament al psilocibinei pentru simptomele depresiei”.

Ciupercile magice au potențialul de a fi un antidepresiv eficient, potrivit unei noi cercetări. Psilocibina – ingredientul activ din ciupercile magice – s-a dovedit a fi promițătoare în reducerea simptomelor depresiei după una sau două doze, cu puține efecte secundare și fără semne de a provoca dependență, scrie Sky News.

Însă studiile anterioare nu au investigat lucruri care ar putea influența cât de eficient este psihedelicul, cum ar fi doza, dacă oamenii au mai luat psihedelice înainte și tipul de depresie. Cercetătorii și-au propus să rezolve acest aspect, analizând studiile randomizate controlate care au comparat psilocibina cu substanțe de control, cum ar fi un placebo, vitamina B sau psihedelice în microdoze. Cercetarea lor a fost publicată în revista medicală BMJ.

Ei au analizat șapte studii la care au participat 436 de persoane cu depresie. Schimbarea depresiei acestora a fost măsurată cu ajutorul unui sistem numit „Hedges’g”. Un scor de 0,2 indică un efect mic, 0,5 un efect moderat, iar 0,8 sau mai mult un efect mare. În general, persoanele tratate cu psilocibină au înregistrat un scor de 1,64.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?
E GENUL MEU
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL

Îmbunătățiri mai mari au fost observate la persoanele mai în vârstă, la cei care mai folosiseră psihedelice înainte și la persoanele cu depresie secundară (legată de o boală subiacentă), mai degrabă decât cu depresie primară.

Cercetătorii au declarat că rezultatele sunt încurajatoare, dar sunt necesare cercetări suplimentare „pentru a clarifica factorii care maximizează potențialul de tratament al psilocibinei pentru simptomele depresiei”.

Aceștia au precizat că trebuie rezolvate probleme precum costul, lipsa unor orientări de reglementare și a unor garanții juridice asociate cu tratamentul cu psilocibină înainte ca acesta să poată fi stabilit în practica clinică. Medicul psihiatru consultant Dr. Paul Keedwell a calificat rezultatele drept impresionante, remarcând ameliorarea rapidă a multor pacienți.

Autorii notează că, întrucât analiza lor utilizează date extrase din diferite studii, nu este posibil să se facă diferența între persoanele care au cele mai mari șanse să beneficieze de psilocibină și cele care ar putea, în schimb, să aibă efecte adverse.

Citește și