• Joe Biden a pus Japonia și India laolaltă cu adversarii China și Rusia, ca țări xenofobe.
  • În vara anului trecut, Casa Albă l-a primit pe Premierul indian Narenda Modi pentru o vizită de stat.
  • De ce are probleme Japonia? De ce are Rusia? De ce India? Pentru că sunt xenofobe. Nu vor imigranți.”

Președintele Joe Biden a caracterizat Japonia și India drept țări „xenofobe” care nu primesc imigranți, punându-le pe cele două laolaltă cu adversarii China și Rusia, în timp ce încerca să explice situația lor economică, scrie AP News.

Comentariile, la un eveniment de strângere de fonduri pentru campanie miercuri seară, au avut loc la doar trei săptămâni după ce Casa Albă l-a primit pe Premierul japonez Fumio Kishida pentru o vizită oficială, în timpul căreia cei doi lideri au sărbătorit ceea ce Biden a numit o „alianță de nezdruncinat”, în special în materie de securitate globală.

În vara anului trecut, Casa Albă l-a primit pe Premierul indian Narenda Modi pentru o vizită de stat.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?

Japonia este un aliat critic al SUA. Iar India, una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume, este un partener vital în Indo-Pacific, în ciuda diferențelor privind drepturile omului.

La o strângere de fonduri la un hotel, unde publicul donator era în mare parte format din americani de origine asiatică, Biden a declarat că viitoarele alegeri din SUA se referă la „libertate, America și democrație” și că economia națiunii prosperă „datorită dumneavoastră și multor altora”.

„De ce? Pentru că îi primim pe imigranți. Uitați, gândiți-vă la asta. De ce China stagnează atât de mult din punct de vedere economic? De ce are probleme Japonia? De ce are Rusia? De ce India? Pentru că sunt xenofobe. Nu vor imigranți.”

Președintele a adăugat: „Imigranții sunt ceea ce ne face puternici. Nu este o glumă. Nu este o hiperbolă, pentru că avem un aflux de lucrători care vor să fie aici și vor să contribuie”.

Nu a existat nicio reacție imediată din partea guvernelor japonez sau indian. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Kirby, a declarat că Biden făcea o remarcă mai amplă cu privire la poziția Statelor Unite în materie de imigrație.

Japonia a recunoscut problemele legate de scăderea populației sale, iar numărul de copii născuți în țară în 2023 a scăzut pentru al optulea an consecutiv, potrivit datelor publicate în februarie. Kishida a numit rata scăzută a natalității din Japonia „cea mai mare criză cu care se confruntă Japonia”.

Între timp, populația Indiei a crescut și a devenit cea mai mare din lume, Națiunile Unite afirmând că este pe cale să ajungă la 1,425 miliarde de locuitori. De asemenea, populația sa este mai tânără. La începutul acestui an, India a promulgat o nouă lege a cetățeniei care grăbește naturalizarea pentru hindușii, parsis, sikhs, budiști, jaini și creștini care au fugit în India din Afganistan, Bangladesh și Pakistan. Dar aceasta îi exclude pe musulmani, care sunt majoritari în toate cele trei națiuni. Este pentru prima dată când India a stabilit criterii religioase pentru cetățenie.

Citește și