• Tehnologia A.I. promite rezultate mai precise.
  • Obținerea aprobărilor legale rămâne o piedică.
  • Thomas Hartung de la Universitatea Johns Hopkins adaugă că A.I. poate determina toxicitatea noilor substanțe chimice, oferind rapid evaluări preliminare.

Inteligența Artificială ar putea elimina animalele folosite pentru teste în laboratoare. Mai este cale lungă până acolo, dar primele analize arată că tehnologia promite rezultate mai precise și rapide.

Inteligența Artificială (A.I.) poate înlocui testele pe animale prin analizarea și sintetizarea datelor existente din testele anterioare. Joseph Manuppello de la Physicians Committee for Responsible Medicine explică cum A.I. poate tria decenii de date pentru a evita teste inutile. Thomas Hartung de la Universitatea Johns Hopkins adaugă că A.I. poate determina toxicitatea noilor substanțe chimice, oferind rapid evaluări preliminare. Proiecte precum AnimalGAN, dezvoltat de FDA, și Virtual Second Species, care creează un câine virtual, demonstrează capacitatea A.I. de a simula reacțiile animalelor la substanțe chimice, reducând astfel nevoia de teste pe animale reale.

Care sunt limitările actuale ale utilizării A.I. în testele de siguranță?

Deși A.I. oferă numeroase avantaje, există provocări precum prejudecățile datelor. Dacă un algoritm este antrenat cu date predominante de la un singur grup etnic, concluziile pot fi nepotrivite pentru alte grupuri. Profesorul Hartung subliniază că testarea medicamentelor umane pe animale poate fi adesea ineficientă. De exemplu, medicamentul pentru artrită Vioxx a trecut testele pe animale, dar a fost retras ulterior din cauza riscului crescut de atac de cord la oameni. În plus, medicamentele precum aspirina ar fi eșuat în testele pe animale, deși sunt larg utilizate și sigure pentru oameni.

Recomandări

UNDE SCHIEZI AZI?
BYE, BYE GALLIANO!
RIRI PRIMEȘTE AUTOGRAF
GEN Z SE SIMTE NEIUBITĂ
CREȘTE CONSUMUL INDIVIDUAL PER CAPITA
NU AJUNG ACASĂ!

Ce probleme apar înainte de implementarea A.I.-ului în testări?

Cathy Vickers de la National Centre for the Replacement, Refinement and Reduction of Animals in Research recunoaște că acceptarea completă va dura timp. Emma Grange de la Cruelty Free International susține că testarea pe animale ar trebui interzisă, indiferent de eficacitatea alternativelor A.I. Kerstin Kleinschmidt-Dorr de la Merck subliniază că testarea pe animale este încă necesară, dar crede într-un viitor în care soluțiile fără teste pe animale vor rezolva problemele actuale.

Citește și