• Planul de încetare a focului susținut de ONU stabilește condițiile pentru o „încetare totală și completă a focului”, eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas și schimbul de prizonieri palestinieni.
  • Această situație este un exemplu al principiului negocierii și compromisului, unde părțile implicate în conflict trebuie să găsească un teren comun și să se compromită pentru a ajunge la o soluție.
  • Contul Președintelui Biden pe X, fostul Twitter, a notat adoptarea rezoluției. „Hamas spune că dorește o încetare a focului”.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a votat în favoarea unui plan de încetare a focului Israel-Gaza propus de SUA, conform BBC.

Propunerea stabilește condițiile pentru o „încetare totală și completă a focului”, eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, returnarea rămășițelor ostaticilor morți și schimbul de prizonieri palestinieni. Paisprezece dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea rezoluției redactate de SUA. Rusia s-a abținut.

Rezoluția afirmă că Israelul a acceptat propunerea de încetare a focului și îndeamnă Hamas să accepte și ea.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Astfel, Consiliul de Securitate se alătură unui număr de guverne, precum și grupului G7 al celor mai bogate națiuni din lume, care sprijină planul în trei părți, prezentat de Președintele Joe Biden la 31 mai.

Este probabil ca votul să sporească presiunea asupra ambelor părți pentru a răspunde pozitiv la plan în vederea încheierii conflictului. De asemenea, a avut loc la scurt timp după ce Secretarul de Stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu lideri străini, inclusiv cu Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în încercarea de a obține sprijin pentru acordul de pace.

Cu doar câteva ore înainte de votul de la ONU, Blinken a declarat că mesajul său către liderii din regiune a fost următorul: „Dacă vreți o încetare a focului, faceți presiuni asupra Hamas să spună da”.

Potrivit oficialilor americani și israelieni, conducerea politică de la Doha nu a răspuns încă în mod oficial la propunere. Propunerea s-ar încheia cu un plan major de reconstrucție pentru Gaza, care a fost în mare parte distrusă în timpul conflictului.

Prima fază se referă la un schimb de ostatici și prizonieri, precum și la o încetare a focului pe termen scurt. A doua fază include „încetarea permanentă a ostilităților”, precum și retragerea completă a forțelor israeliene din Gaza, potrivit textului proiectului de rezoluție al SUA. Cea de-a treia fază se concentrează pe perspectivele pe termen lung ale enclavei și ar urma să înceapă un plan multianual de reconstrucție pentru Gaza.

Rezoluția de luni vine la 10 zile după ce Președintele Biden a declarat că israelienii au fost de acord cu acest plan. Însă Netanyahu nu a aprobat încă propunerea SUA.

În timp ce Biden a prezentat inițiativa de pace ca fiind una israeliană, SUA este, de asemenea, conștientă că propria coaliție de guvernare fracționară din Israel abordează planul cu reticență. Aceasta se extinde până la opoziția directă a unor miniștri de extremă-dreapta care amenință că vor declanșa o prăbușire a guvernului dacă acordul avansează.

Demisia fostului General Benny Gantz din cabinetul de război, duminică, a adâncit acest sentiment de instabilitate.

Contul Președintelui Biden pe X, fostul Twitter, a notat adoptarea rezoluției. „Hamas spune că dorește o încetare a focului”, se arată în postare. „Acest acord este o oportunitate de a dovedi că vorbesc serios”.

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU, a declarat: „Astăzi am votat pentru pace”. Ambasadoarea britanică Barbara Woodward a descris situația din Gaza ca fiind „catastrofală”, adăugând că „suferința a durat mult prea mult timp”. „Facem apel la părți să profite de această oportunitate și să se îndrepte spre o pace durabilă care să garanteze securitatea și stabilitatea atât pentru poporul israelian, cât și pentru cel palestinian”, a declarat Woodward.

Ministrul britanic de externe David Cameron a salutat, de asemenea, rezoluția.

Explicându-și abținerea, ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la claritatea acordului și dacă Israelul a acceptat cu adevărat planul de încetare a operațiunii sale militare în Gaza, așa cum se precizează în rezoluție.

Deși a votat în favoarea rezoluției, China și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la text. Ambasadorul acesteia la ONU s-a întrebat dacă de data aceasta va fi diferit față de cele trei rezoluții anterioare ale Consiliului de Securitate privind conflictul, care nu au fost puse în aplicare în ciuda faptului că erau obligatorii din punct de vedere juridic.

La 25 martie, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care se cerea încetarea focului.

În timp ce SUA se opuseseră anterior unor măsuri similare, nu s-au opus prin veto rezoluției din martie. Netanyahu a declarat la momentul respectiv că SUA au „abandonat” poziția sa anterioară care lega încetarea focului de eliberarea ostaticilor.

Ministerul Sănătății condus de Hamas afirmă că bilanțul morților din Gaza a depășit 37.000 de morți de când Israelul a răspuns la atac.

Citește și