• Ion Cristoiu: Scorul la europarlamentare nu începe cu 5. Între 53% şi 48%, cât e diferenţa? De ce nimeni nu protestează în faţa BEC? De ce abia în seara asta au dat primele rezultate parţiale? Pentru ca de aseară până acum, maşinăria de propagandă PSD-PNL să vorbească de un scor cu 5 în faţă.
  • Ion Cristoiu: Prezenţa slabă în diaspora e iar o ciudăţenie. Vă spun care e şmecheria. Ei au mărit mult numărul de secţii de votare. S-a dublat anul acesta şi prezenţa a fost mică. Principala concluzie: la prezidenţiale se va reduce numărul de secţii.
  • Ion Cristoiu: Deja s-a creat un cult al personalităţii lui Nicuşor Dan care va face şi va drege. Îl aşteaptă trei prostii pe care vrea să le facă, referendumurile. La orice referendum, el pierde. Garantez. Gata. Dumnezeu o dată i-a zâmbit. A doua oară nu-i mai zâmbeşte.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că întârzierea de către BEC a anunţării primelor rezultate oficiale parţiale la alegerile europarlamentare de duminică a permis PSD şi PNL să revendice câştigarea scrutinului cu un scor mai mare decât în realitate.

“Dacă există o diferenţă la europarlamentare între 53% pentru PNL-PSD, cât s-a vehiculat, şi 48%, pe bune, atunci avem de-a face cu o escrocherie. Una e 53%, alta e 48%. Moartea democraţiei în România, pentru că vorbim de moartea democraţiei la aceste alegeri, este faptul că nimeni nu a tresărit la această aberaţie. BEC-ul era obligat, şi aşa a fost în fiecare an la alegeri, să dea începând cu ora 10.00, rezultate parţiale. Noi am discutat pe numărătoarea paralelă a partidelor. Aia nu înseamnă nimic. Rezultatele parţiale nu diferă prea mult, dar e numărătoarea oficială a voturilor (…) Scorul la europarlamentare nu începe cu 5. Între 53% şi 48%, cât e diferenţa? De ce nimeni nu protestează în faţa BEC? De ce abia în seara asta au dat primele rezultate parţiale? Pentru ca de aseară până acum, maşinăria de propagandă PSD-PNL să vorbească de un scor cu 5 în faţă. Deci e 48%. Asta e cea mai importantă ştire” a afirmat publicistul luni seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu adaugă la diferenţele mari între estimări şi rezultatele parţiale oficiale şi numărul mare de voturi anulate.: “Cineva mi-a spus că potrivit BEC-ului sunt jumătate de million de voturi anulate. N-am mai auzit aşa ceva. În trecut, cele mai multe au fost la prezidenţiale. O sută de mii. Cum? Dar ce, erau toţi analfabeţi? (…) Ştiţi cât înseamnă, la prezenţă?”

Recomandări

PSD SE RETRAGE DIN COALIȚIE
NETANYAHU DISCUTĂ PACEA
BOOTS ON THE GROUND
JURNALISM (IN)DEPENDENT
FĂRĂ ABONAMENT LA APPLE
CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”

“La prezidenţiale se va reduce numărul de secţii de votare în străinătate”

Ion Cristoiu sugerează că numărul mare de voturi obţinut de PSD-PNL în diaspora la europarlamentare se datorează moldovenilor Maiei Sandu şi anticipează o scădere a numărului de secţii de votare din străinătate la prezidenţiale.

“PSD şi PNL au câştigat în diaspora, cu 21%, înaintea lui AUR, care domina. Ştiţi de ce? Pentru că 46% din voturi au venit R. Moldova. Când spui de Moldova… hai, las-o! Colega noastră Maia Sandu e fată simpatică, nu-i aşa? (…) Prezenţa slabă în diaspora e iar o ciudăţenie. Cum dracu anterior făceau coadă la vot, mai ţineţi minte, la prezidenţiale şi la europarlamentare? Vă spun care e şmecheria. Ei au mărit mult numărul de secţii de votare. S-a dublat anul acesta şi prezenţa a fost mică. Principala concluzie: la prezidenţiale se va reduce numărul de secţii. Nu-i interesant? (….) Se vor da la bani…Vor fi zeci de intoxicări, de manipulări”, a susţinut publicistul.

În opinia sa, e greu de tras o concluzie şi după alegerile locale, pentru că nu s-a conturat până acum o tendinţă către o anumită direcţie.

“Dacă mă întrebaţi la ora asta, este pentru prima dată, după 30 de ani de alegeri, în care nu reuşesc să trag o concluzie. La toate alegerile locale era o logică. Exprima o tendinţă către… aici e ceva în neregulă (…) Concluzia că la aceste alegeri s-a votat pe partide e moartă pentru că avem situaţii în care a contat omul. Avem Coliban la Braşov, care a pierdut. Deci nici varianta că e contat omul nu merge. Spuneti-mi care e logica acestor alegeri, că au exprimat o tendinţă”, a afirmat publicistul.

Listă şi prezidenţiabil comun cu PNL, cea mai bună soluţie pentru PSD

Cu toate acestea, Ion Cristoiu atrage atenţia asupra declaraţiei liderului PSD, Marcel Ciolacu privind parafarea unei alianţe politice cu PNL pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale, varianta cea mai bună fiind listă de candidaţi şi prezidenţiabil comun cu liberalii.

“Mult mai importantă este declaraţia lui Marcel Ciolacu că el vede o alianţă politică cu PNL. Nu vă lăsaţi înşelată de faptul că PSD spune că va avea el prezidenţiabil. Aşa se face la negocieri când se merge pe cerinţe maximale. Varianta cea mai bună pentru PSD, pentru Marcel Ciolacu este încheierea unei alianţe politice la tribunal în virtutea căreia au un candidat la prezidenţiale, Nicolae Ciucă, şi liste commune. Sunt aproape sigur că în condiţiile în care PSD dă preşedinţia lui Ciucă, ei vor avea trei sferturi din liste. Cea mai mare problemă este urmarea aberaţiei de a pune alegerile prezidenţiale în septembrie. Vei avea până la parlamentare două luni. În această perioadă şi Mircea Geoană poate să-şi facă partid. Tu, dacă ai condus, PNL-ul, şi nu ai convenţie cu PSD, PNL câştigă la scor. La prezidenţiale câştigătorul ia totul. PSD ştie acest lucru. Ori candidează şi câştigă şi atunci ia şi Parlamentul sau împarte puterea cu Nicolae Ciucă, printr-un acord. Este cea mai bună soluţie”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu adaugă că un rol important la alegerile prezidenţiale îl vor avea primarii localităţilor mici care pot mobiliza alegătorii la vot şi mai puţin cei ai marilor oraşe.

“Când au loc alegerile prezidenţiale sau parlamentare, primarii ies cu talanga. Dacă eşti într-o localitate mică, scoţi mult mai mulţi oameni la vot decât Fritz la Timişoara. Domnul Nicuşor Dan nu va scoate pe nimeni. Dar primarul din Găgeşti va scoate, că merge din casă în casă. Nu cred că Nicuşor Dan va veni la dvs în casă să vă scoată la vot (…) Toţi aceşti primari vor fi instrumente de scoatere a oamenilor la vot. Într-o localitate mică sau într-un orăşel, primarul are influenţă. În Bucureşti, poate să ia Nicuşor Dan sută la sută, dar nu poate să vină la mine pe stradă şi să spună <bă, ieşiţi la vot>. Decât dacă el se declară în favoarea unui candidat şi mă îndoiesc că în acest caz până la toamnă nu se va eroda”, a afirmat publicistul.

“Nicuşor Dan pierde la orice referendum. Dumnezeu i-a zâmbit o dată

Ion Cristoiu remarcă un cult al personalităţii lui Nicuşor Dan după câştigarea alegerilor pentru Primăria Capitalei şi spune că referendumurile anunţate de edil nu vor avea succes.

“Deja s-a creat un cult al personalităţii lui Nicuşor Dan care va face şi va drege. Am văzut ziare care l-au însoţit noaptea. Sper că nu i se urcă la cap. A câştigat Bucureştiul, şi? Îl aşteaptă trei prostii pe care vrea să le facă, referendumurile. El să-i mulţumească lui Dumnezeu că a câştigat (…) El pune problema relaţiei dintre primar şi cei de la sectoare, în materie de bani. Aceasta nu depinde de referendumul lui. La orice referendum, el pierde. Garantez. Gata. Dumnezeu o dată i-a zâmbit. A doua oară nu-i mai zâmbeşte.  Dacă el face referendum, îl vor toca că cheltuie bani, lumea nu va veni că pe bucureşteni îi doare în cot de relaţia cu sectoarele. Chiar dacă ar ieşi la referendum şi el ar câştiga trebuie schimbată Legea Bucureştiului. Referendumul doar propune. Sfatul meu este să-şi vadă de treabă”, a mai spus publicistul.

Citește și