• Hamas a respins acordul de pace aprobat de Israel, a venit cu propriile cereri.
  • Hamas cere ca Rusia, Turcia și China să garanteze retragerea armatei Israelului.
  • Gruparea Hamas vrea să elibereze ostaticii după ce Israelul se retrage din Gaza.

Negocierile pentru un acord de încetare a focului în Gaza sunt blocate după ce gruparea teroristă Hamas a cerut un program accelerat pentru Armata Israelului să părăsească Gaza, insistând asupra unei retrageri în prima săptămână a acordului, cu Rusia, China și Turcia să garanteze această acțiune. Totodată, Hamas nu a fost de acord să elibereze ostatici pe parcursul retragerii trupelor și a insistat ca aceștia să fie predați la final, lucru respins de Israel.

Răspunsul Hamas a fost transmis Qatarului și Egiptului, care au informat cel de-al treilea mediator, Statele Unite. Toate cele trei țări au emis declarații spunând că „revizuiesc” propunerea. Egiptul și Qatarul s-au angajat să-și continue eforturile de mediere până la ajungerea la un acord, adăugând că „se vor coordona cu părțile cu privire la următorii pași”. Un oficial israelian a spus că răspunsul Hamas a „schimbat toți parametrii principali și cei mai semnificativi”, echivalând cu o respingere a propunerii.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Hamas a propus numeroase modificări, unele irealizabile, la propunerea susţinută de SUA, dar că mediatorii sunt hotărâţi să elimine lacunele.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ SEDIUL HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Statele Unite au declarat că Israelul a acceptat propunerea sa, dar Israelul nu a declarat public acest lucru. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat în repetate rânduri că Israelul nu se va angaja să pună capăt campaniei sale înainte ca Hamas să fie eliminat.

Înaltul lider Hamas citat de Reuters a declarat că organizaţia sa a cerut să aleagă o listă de 100 de palestinieni cu sentinţe îndelungate care să fie eliberaţi din închisorile israeliene. Documentul israelian a exclus 100 de prizonieri cu sentinţe îndelungate şi a restricţionat eliberările doar la prizonierii cu sentinţe rămase mai mici de 15 ani, a declarat oficialul Hamas.

„Nu există amendamente semnificative care, potrivit conducerii Hamas, să justifice obiecţii”, a declarat liderul Hamas. „Printre cererile grupului se numără, de asemenea, reconstrucţia Gaza; ridicarea blocadei, inclusiv deschiderea punctelor de trecere a frontierei; permiterea circulaţiei persoanelor şi transportul de bunuri fără restricţii”, a mai spus liderul de rang înalt al Hamas.

Citește și