• În teorie, această muncă suplimentară este voluntară.
  • În realitate, muncitorii din multe afaceri și locuri de muncă sunt obligați să lucreze ore suplimentare fără a primi vreo formă de compensație.
  • Muncitorii greci lucrează mai multe ore decât orice alt angajat din Europa.

În contextul actual al pieței muncii din România, discuțiile despre extinderea săptămânii de lucru la șase zile devin tot mai frecvente. Într-o societate în care echilibrul între viața profesională și cea personală este esențial, această propunere ridică numeroase întrebări și controverse, atât în rândul specialiștilor, dar și al angajaților.

De la 1 iulie, mulți lucrători din industrie, comerț cu amănuntul, agricultură și unele sectoare de servicii vor trebui să lucreze o săptămână de lucru de 6 zile dacă angajatorii lor vor decide că este necesar. Pentru a șasea zi de muncă se va plăti un supliment de 40% din salariul zilnic.

„În industria ospitalității, în Grecia, această trecere la săptămâna de lucru de șase zile s-a făcut de vreo 2-3 ani. Atâta vreme cât există un deficit enorm de angajați, statele UE încearcă să găsească soluții pentru ca cei care sunt angajați să muncească mai mult și să fie mai productivi, dar are un impact asupra echilibrului muncă-viață, asupra sănătății angajaților și asupra altor parametri care, pe moment nu pot fi calculați. Angajații care vin din Asia nu au calificările și specializările necesare”, a explicat Dragoș Damian, CEO Terapia, la Aleph News.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cum se pot asigura angajatorii că angajații au suficient timp pentru odihnă și recuperare?

„Sunt date foarte multe amenzi că angajatorul nici în prezent nu respectă programul de lucru. Există o situație în care un angajat poate lucra opt ore la un angajat, o normă întreagă și o jumătate de normă la alt angajator. Dacă ar putea lucra 12 ore la un angajator, poate va fi mai bine. Nu există la nivelul UE o politică la care și România să adere”, a explicat Dragoș Damian, CEO Terapia, la Aleph News.

Citește și