• Premierul ungar a provocat întârzieri în ajutorul UE pentru Ucraina.
  • Legăturile strânse ale lui Orban cu Putin i-a alienat pe aliații NATO.
  • Orban i-a propus lui Zelenski să ia în calcul o încetare a focului.
  • Orban a declarat că va raporta discuțiile sale cu Zelenski liderilor UE „astfel încât să poată fi luate deciziile europene necesare”. 

Premierul ungar Viktor Orban i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să ia în considerare o încetare a focului, pentru a accelera discuțiile de pace cu Putin, scrie Bloomberg.

Orban și-a exprimat, de asemenea, speranța pentru îmbunătățirea relațiilor dintre Ungaria și Ucraina.

Vizita lui Orban vine la o zi după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE, o poziție care conferă Ungariei influență asupra agendei și priorităților blocului pentru următoarele șase luni.

Recomandări

CE SE ALEGE DE FRANȚA
PE CINE SUSȚIN ROMÂNII LA EURO?
UNDE MERGI? CANICULA REVINE ÎN SUDUL EUROPEI
ORBAN ÎȘI DUCE GRUPUL ÎN P.E.
JOHN CENA SE RETRAGE DIN WWE
MAI DUCE BIDEN UN MANDAT?

Discuțiile de azi reflectă diferențele profunde dintre cei doi. Zelenski a respins în repetate rânduri cererile de încetare a focului, punând accent pe necesitatea ca forțele ruse să se retragă de pe teritoriul ucrainean.

Președintele ucrainean a vorbit primul și nu a răspuns la cererea lui Orban de a „accelera discuțiile de pace cu o încetare rapidă a focului”.

După declarații, Zelenski și Orban au evitat întrebările reporterilor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia și Ungaria nu au discutat din timp despre călătoria lui Orban la Kiev, potrivit agenției de presă ruse TASS.

Orban a spus că problema păcii în Ucraina va fi principala temă pentru următoarele 6 luni pe care se va concentra președinția maghiară a UE, preluată la 1 iulie.

Citește și