• În perioada martie-octombrie 2020, 4.546 de pacienți s-au infectat cu SARS-CoV-2 în spitale.
  • Iașiul este pe primul loc la acest capitol.
  • Cifrele diferă de la sursă la sursă.

Ministerul Sănătății spune că a analizat datele în perioada martie-octombrie 2020, adică fix în perioada pandemiei, și arată că 4.546 de pacienți s-au infectat cu SARS-CoV-2 în spitale. Așadar, s-au internat cu o boală și au luat și COVID. În Iași, 470 de pacienți au pățit acest lucru.

Apoi, vine județul Brașov, cu 23 de focare și 318 cazuri, iar pe locul 3 este București-Ilfov, cu 30 de focare în spitale și 309 cazuri. Potrivit Ministerului Sănătății, despre chirurgie, oncologie, neurologie, iar secțiile ATI vin abia pe locul 4. Cei mai feriți au fost cei la spălătorii și personalul TESA din spitale.

Aceste date nu par credibile, pentru că o altă instituție a statului, Autoritatea Națională de Management al Calității în spitale, instituția care acreditează spitalele de stat și private din țară, oferă alte cifre. Mai exatc, spune că în perioada martie-octombrie 2020, adică cu o lună mai puțin decât în raportarea Ministerului Sănătății, au fost înregistrate 211 cazuri de COVID-19 în spitale.

Recomandări

ORDINE ÎN PARLAMENT
ÎNCĂLZIREA CLIMEI SCHIMBĂ IERNILE
CE REFORME VOR PARTIDELE
UN „IRON DOME” ROMÂNESC?
TOM CRUISE E PREMIAT
CINE L-A UCIS PE KIRILLOV

România numără peste 600 de spitale private și de stat

Ministerul Sănătății vorbea despre 4.546 de cazuri, așadar, diferența este una enormă. Dacă ne uităm în datele ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate) descoperim că cei mai puțini pacienți s-au infectat în spitalele non-COVID. Această instituție a reușit să analizeze datele din doar 86 de spitale din România, iar în țara noastră se regăsesc 635 de spitale private și de stat.

Dacă ne uităm în continuare pe datele ANMCS, 51% dintre evenimentele adverse raportate în spital au dus la infecții. Anul trecut, când nu exista COVID, procentajul era similar: 50%. Deci, oficial, România are spitale curate, practic, 4.500 dintre pacienți au luat virusul SARS-C0V-2 din unitățile medicale. Aceste statistici au fost oferite și de administrația prezidentiale, ca răspuns la întrebarea „Cum stă România la capitolul infecții nosocomiale”.