• MIT a comparat 7 persoane care au folosit această nouă procedură cu 7 pacienți cu amputații obișnuite.
  • Persoanele cu proteza inovatoare pot să meargă mai rapid, să ocolească obstacole și să urce scările normal.
  • Studiu, publicat de Hyungeun Song de la MIT, a fost publicat în revista Nature Medicine.

Cercetătorii de la MIT au realizat o nouă inovație: piciorul bionic controlat în întregime de creier. Peste 60 de pacienți au beneficiat de noua procedură, iar rezultatele sunt remarcabile.

Ce face, mai exact, această procedură?

O să încep citându-l pe autorul senior al studiului, profesorul Hugh Herr: Este primul studiu protetic din istorie care demonstrează că o proteză de picior sub modulare neurală completă, la care apare un mers biomimetic. Ce înseamnă asta? Termenul biomimetic face referire la imitarea proceselor biologice naturale. Adică, în acest caz, mersul natural al omului. Modularea neurală completă înseamnă că proteza e controlată de semnalele nervoase ale pacientul. Din nou, la fel cum funcționează în mod natural piciorul. Până acum, când venea vorba de amputarea obișnuită a piciorului, interacțiunea dintre mușchii conectați era ruptă.

Noua procedură chirurgicală, numită interfață mioneural agonist-antagonist, mai pe scurt, AMI, reconectează mușchii în membrul rezidual. Procedura a fost efectuată deja pe 60 de pacienți iar cei de la MIT au testat și rezultatul: 7 pacienți care au trecut prin procedura AMI și 7 pacienți cu amputații obișnuite.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Rezultatul? Persoanele cu proteza bionică AMI pot să meargă mai rapid, aproape la același nivel cu un om fără amputații, pot să evite mai ușor obstacolele, să urce pe scări în mod natural și să coordoneze mai bine membrul protetic cu cel intact. Un alt bonus: pacienții cu AMI au experimentat mai puțină durere și mai puțină atrofie musculară după intervenție. Obiectivul pe termen lung este de a „reconstrui corpurile umane” și de a permite utilizatorilor să simtă proteza ca parte a propriului corp.

Citește și