• Vulcanul Etna, unul dintre cei mai activi din lume, a avut o activitate intensă în ultimele zile.
  • Autoritățile italiene au luat măsuri de precauție, inclusiv dublarea numărului de pompieri pe insulă.
  • Locuitorii și autoritățile din Catania au trecut la curățarea străzilor și mașinilor acoperite de cenușa vulcanică.

Erupțiile vulcanului Etna din Italia și ale vulcanului mai mic Stromboli au aruncat cenușă fierbinte și lavă, ridicând nivelul de alertă pe insula mediteraneană Sicilia și forțând închiderea temporară a aeroportului Catania vineri, conform Reuters.

Etna, unul dintre cei mai activi vulcani din lume, a cunoscut o activitate intensă în ultimele zile, luminând cerul în apropierea orașului Catania, în timp ce Stromboli, de pe coasta siciliană de nord, a revărsat lavă în mare.

Agenția de protecție civilă din Italia a emis o alertă maximă, roșie, pentru Stromboli, avertizând că situația s-ar putea deteriora.

Recomandări

S-AU ÎNȚELES, NU SE POATE...ACUM
CHINA RĂSPUNDE ACUZAȚIILOR NATO
BIDEN FACE GAFĂ DUPĂ GAFĂ
GHINION: RĂMÂI FĂRĂ PERMIS TREI ZILE
AUSTRALIENI ACUZAȚI DE SPIONAJ
AU BĂGAT BANII LA SALTEA

Ministrul Protecției Civile, Nello Musumeci, a declarat că Stromboli este „sub supraveghere”, adăugând că autoritățile se asigură că planurile de evacuare sunt pregătite în caz de urgență. Pompierii au declarat că au dublat preventiv numărul pompierilor de pe insulă.

În apropiere de Catania, pe coasta de est a Siciliei, locuitorii și autoritățile au trecut la curățarea orașului după ce străzile și mașinile au fost acoperite de cenușă vulcanică neagră, în timp ce aeroportul din apropiere a fost închis.

„Pista aeroportului din Catania este inutilizabilă din cauza căderii de cenușă vulcanică. Atât sosirile, cât și plecările sunt suspendate”, a declarat aeroportul într-o declarație, adăugând că operațiunile urmau să fie reluate la ora 15:00 (1300 GMT).

Citește și