• Vigano a devenit asociat cu teoreticienii conspirației din SUA, criticând vaccinurile Covid și proiectul „globalist” al ONU.
  • Arhiepiscopul ultraconservator în vârstă de 83 de ani a fost implicat în dezacorduri aprinse cu Papa Francisc de-a lungul anilor.
  • Aceste afirmații l-au îndepărtat și mai mult de linia oficială a Bisericii Catolice.

Un arhiepiscop italian și critic fervent al Papei Francisc a fost excomunicat de Vatican, a declarat biroul său doctrinar, conform BBC.

Carlo Maria Vigano a fost găsit vinovat de schismă – ceea ce înseamnă că s-a despărțit de Biserica Catolică – după ani de dezacorduri aprinse cu suveranul pontif.

Ultraconservatorul în vârstă de 83 de ani i-a cerut anterior Papei să demisioneze, acuzându-l de erezie și criticând pozițiile sale privind imigrația, schimbările climatice și cuplurile de același sex.

Recomandări

CÂND APARE SWITCH 2?
HERA PLEACĂ ÎN SPAȚIU
BIBI ÎL CRITICĂ PE MACRON
BRIDGET JONES REVINE
OPERAȚIUNEA PAGER
HARRIS LA TV

Arhiepiscopul Vigano a fost o figură importantă în Biserică, fiind emisar papal la Washington între 2011 și 2016. În 2018, el s-a ascuns după ce a afirmat că Papa a știut despre abuzurile sexuale comise de un cardinal american și nu a acționat. Vaticanul a respins acuzația.

În timp, arhiepiscopul a devenit asociat cu teoreticienii conspirației din SUA, criticând vaccinurile Covid și susținând un proiect „globalist” și „anticreștin” al ONU și al altor grupuri – ambele teme conspiraționiste familiare.

Vineri, biroul doctrinar al Vaticanului a declarat că refuzul său de a se supune Papei Francisc a fost clar din declarațiile sale publice.

„Preasfințitul Carlo Maria Vigano a fost găsit vinovat de delictul rezervat [încălcarea legii] de schismă”, se arată în declarație, adăugând că a fost excomunicat – sau alungat din biserică. Răspunzând printr-o postare pe X, arhiepiscopul a făcut legătura cu decretul care i-a fost trimis prin e-mail și a spus: „Ceea ce mi-a fost atribuit drept vină pentru condamnarea mea este acum consemnat, confirmând credința catolică pe care o mărturisesc pe deplin”.

Arhiepiscopul Vigano a fost acuzat de schismă și de negarea legitimității papei luna trecută. La acea vreme, el a scris pe X că a considerat acuzațiile împotriva sa drept „o onoare”. „Repudiez, resping și condamn scandalurile, erorile și ereziile lui Jorge Mario Bergoglio”, a spus el, folosind prenumele papei argentinian.

Papa Francisc s-a pus în contradicție cu catolicii tradiționaliști făcând deschideri către comunitatea LGBTQ+, susținând drepturile migranților și condamnând excesele capitalismului.

Anul trecut, el a luat măsuri împotriva unui alt critic ultraconservator, destituindu-l pe episcopul Joseph E Strickland din Texas când acesta a refuzat să demisioneze în urma unei anchete.

Citește și