• Liderul naționalist și pro-rus și-a anunțat la 30 iunie intenția de a forma o grupare parlamentară UE denumită „Patrioți pentru Europa”.
  • Orbán a declarat că partidele se vor întâlni luni la Bruxelles.
  • Odată cu formarea Patrioților pentru Europa, Orbán încearcă să devină forța dominantă de extremă-dreapta în Parlamentul European.

Mișcarea politică de dreapta a lui Viktor Orbán a atras sâmbătă suficiente partide pentru a obține recunoașterea din partea Parlamentului Uniunii Europene, ceea ce reprezintă un impuls pentru efortul autointitulat al premierului ungar de a „schimba politica europeană”, scrie The Guardian.

Liderul naționalist și pro-rus și-a anunțat la 30 iunie intenția de a forma o grupare parlamentară UE denumită „Patrioți pentru Europa”.

Partidul Poporului Danez și partidul naționalist flamand pro-independență Vlaams Belang au anunțat sâmbătă că se vor alătura, dând Patriots for Europe 23 de eurodeputați – suficient pentru a atinge pragul de recunoaștere oficială al Parlamentului UE.

Recomandări

CIOLACU, DESPRE AVORT
SAFIEDDINE A FOST UCIS
ZIUA EDUCAȚIEI
ZUCKERBERG ÎN LUMEA MODEI
VACCIN PENTRU CANCER
PLOI ÎN JUMĂTATE DE ȚARĂ

Alte partide implicate sunt Partidul Libertății (FPOe) austriac de extremă dreapta, partidul centrist ANO al fostului prim-ministru ceh Andrej Babis, Partidul pentru Libertate (PVV) al politicianului anti-islam olandez Geert Wilders, partidul de extremă dreapta Chega din Portugalia și Vox din Spania.

Orbán a declarat că partidele se vor întâlni luni la Bruxelles. Reuniunea Națională din Franța ar putea deveni un alt aliat după turul al doilea al alegerilor legislative franceze de duminică.

Odată cu formarea Patrioților pentru Europa, Orbán încearcă să devină forța dominantă de extremă-dreapta în Parlamentul European. Pe lângă campania pentru valorile conservatoare ale familiei și împotriva imigrației, grupul ar face presiuni pentru a pune capăt sprijinului european pentru apărarea Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.

Între timp, Orbán a primit o nouă mustrare din partea șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, sâmbătă, după ce a participat la o reuniune a Organizației Statelor Turcice în Azerbaidjan.

Citește și