• Beryl ar putea atinge nivelul de categorie 2, ceea ce înseamnă că ar putea susține vânturi de până la 177 km/h
  • Comitatul Refugio a emis o evacuare obligatorie, invocând drept motive capacitatea limitată a personalului serviciilor de urgență, traficul din timpul sărbătorii de 4 iulie și infrastructura slăbită a zonei în urma uraganului Harvey din 2017.
  • Toate porturile majore din stat au fost închise, ceea ce înseamnă că exporturile ar putea fi oprite temporar.

Statul american Texas se pregătește pentru sosirea furtunii tropicale Beryl, care se așteaptă să se reintensifice și să devină uragan, conform BBC.

Meteorologii spun că furtuna ar putea aduce vânturi distructive, valuri de furtună și până la 25 cm de ploaie atunci când va ajunge pe uscat luni dimineața, ora locală. Unele dintre cele mai mari porturi ale statului au fost închise pentru a se pregăti, în timp ce locuitorii au fost avertizați cu privire la întreruperi masive de energie electrică.

Beryl a provocat cel puțin 10 decese în Caraibe înainte de a fi retrogradat la furtună tropicală în timp ce lovea Peninsula Yucatán din Mexic. Mai mult de un milion de texani au fost plasați sub avertizare de uragan înainte de sosirea furtunii.

Recomandări

CÂND APARE SWITCH 2?
HERA PLEACĂ ÎN SPAȚIU
BIBI ÎL CRITICĂ PE MACRON
BRIDGET JONES REVINE
OPERAȚIUNEA PAGER
HARRIS LA TV

Se așteaptă ca furtuna să atingă pământul între orașele Galveston și Corpus Christi și ar putea atinge nivelul de categoria 2, ceea ce înseamnă că ar putea susține vânturi de până la 177 km/h.

Autoritățile afirmă că, deși nu va fi la fel de puternic ca în Caraibe, ar putea provoca în continuare pene de curent și perturbări pe scară largă în Texas, până în interiorul orașului Houston.

Directorul Centrului Național pentru Uragane din SUA, Michael Brennan, i-a avertizat pe cei care locuiesc în calea lui Beryl să găsească un loc sigur până luni deoarece „condițiile periculoase vor persista chiar și după trecerea centrului lui Beryl”.

Toate porturile Corpus Christi, Houston, Galveston, Freeport și Texas City au fost închise, ceea ce înseamnă că exporturile ar putea fi oprite temporar. Toate mișcările navelor și operațiunile de transport de mărfuri au fost restricționate.

Comitatul Refugio, situat la nord de Galveston, a emis sâmbătă o evacuare obligatorie, invocând drept motive capacitatea limitată a personalului serviciilor de urgență, traficul din timpul sărbătorii de 4 iulie și infrastructura slăbită a zonei în urma uraganului Harvey din 2017.

Comitatul Nueces, la rândul său, a ordonat evacuarea obligatorie a vizitatorilor și i-a încurajat puternic și pe localnici să plece.

Uraganele de acest tip care ajung pe uscat sunt oarecum rare pentru Texas în luna iulie. Beryl este așteptat să traverseze statele centrale ale Americii, inclusiv Mississippi, la sfârșitul săptămânii.

Uraganul Beryl a fost o furtună fără precedent. La un moment dat, a devenit cel mai timpuriu uragan de categoria 5 înregistrat vreodată. Acesta a lăsat deja o dâră de devastare în Caraibe – lovind în special insulele St Vincent și Grenadine, Mayreau și Union, precum și Grenada. Furtuna a fost, de asemenea, una dintre cele mai puternice care au lovit vreodată Jamaica și a lăsat sute de mii de oameni fără curent electric.

Beryl a adus ploi abundente în locurile turistice Cancun și Tulum din sudul Mexicului. Nu au fost raportate pagube majore, însă vântul puternic a doborât copaci și a provocat pene de curent.

Deși este dificil să se atribuie anumite furtuni schimbărilor climatice, deoarece cauzele sunt complexe, temperaturile excepțional de ridicate de la suprafața mării sunt considerate un motiv esențial pentru care uraganul Beryl a fost atât de puternic.

Acesta este primul uragan din sezonul 2024 al Atlanticului, dar Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA a avertizat că Atlanticul de Nord ar putea avea până la șapte uragane majore în acest an – față de o medie de trei într-un sezon.

Citește și