- Liderii NATO se reunesc la Washington în perioada 9-11 iulie, într-un moment crucial pentru Alianța Nord-Atlantică.
- Statele Unite și aliații săi vor aloca mai mult de 1 miliard de dolari pentru a consolida sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei.
- Statele Unite și aliații vor furniza Ucrainei zeci de sisteme tactice de apărare aeriană și alte 5 sisteme strategice de apărare aeriană în următoarele luni.
UPDATE 00:20
Conferința de presă s-a încheiat.
Advertisment
UPDATE 00:05
Stoltenberg răspunde întrebărilor reporterilor.
UPDATE 23:50
Jens Stoltenberg își începe discursul.
Recomandări
„Astăzi, în cadrul Alianței, am decis să adaptăm structura de comandă a NATO, să îmbunătățim sistemele noastre interne de apărare antiaeriană și antirachetă și să mergem mai departe pentru a corela planurile noastre de apărare cu capacitățile necesare. Toate acestea au fost posibile datorită creșterii istorice a investițiilor în apărare în cadrul alianței.
Atunci când ne-am angajat să investim 2% din PIB în apărare, în 2014, la summitul NATO, doar trei aliați au îndeplinit obiectivul. Astăzi, 23 de aliați investesc cel puțin 2 % din PIB în apărare, un număr record. Acest lucru aduce, de asemenea, cheltuielile totale pentru apărare ale aliaților europeni și ale Canadei peste obiectivul de 2%. Așadar, ne-am ținut de cuvânt.
Astăzi, aliații au convenit asupra unei promisiuni care va consolida cooperarea industrială transatlantică în domeniul apărării pentru a stimula producția. Aliații au convenit, de asemenea, să consolideze apărarea noastră aeriană și antirachetă, inclusiv cu noua bază de apărare antirachetă balistică ages ashore din Polonia.
În al doilea rând, în ceea ce privește Ucraina, ne vom întâlni mâine cu președintele Zelensky în cadrul Consiliului NATO pentru Ucraina. Însă astăzi am luat decizii majore pentru a consolida în continuare sprijinul nostru și pentru a împărți povara, am convenit să lansăm asistența și formarea NATO în materie de securitate pentru Ucraina.
Vom prelua coordonarea și furnizarea majorității asistenței internaționale în materie de securitate pentru Ucraina, cu un comandament condus de un general cu trei stele și aproximativ 700 de membri ai personalului care lucrează la un sediu NATO din Germania și la centrele din partea de est a Alianței pentru a oferi sprijin Ucrainei. NATO va coordona instruirea forțelor ucrainene în facilitățile din țările aliate. Vom sprijini Ucraina prin planificarea și coordonarea donațiilor, vom gestiona transferul și repararea echipamentelor. Vom oferi, de asemenea, sprijin pentru dezvoltarea pe termen lung a forțelor armate ale Ucrainei. În acest fel, NATO nu va deveni parte la conflict, dar va ajuta Ucraina să își susțină dreptul la autoapărare.
Am convenit, de asemenea, asupra unei promisiuni financiare care să ajute Ucraina să construiască o forță capabilă să învingă agresiunea rusească astăzi și să o descurajeze mâine. Am convenit că 40 de miliarde de euro reprezintă o bază minimă în următorul an, pentru a asigura o finanțare durabilă, pentru ca Ucraina să se impună. Am convenit, de asemenea, să revizuim această sumă la Summitul nostru din 2025, nu în ultimul rând pentru a ne asigura că aceasta continuă să răspundă nevoilor Ucrainei.
Nu facem acest lucru pentru că dorim să prelungim un război, ci pentru că dorim să punem capăt războiului cât mai curând posibil. Cea mai rapidă modalitate de a pune capăt războiului este să pierdem un război, dar acest lucru nu va aduce pacea, ci doar ocupația. Prin urmare, dacă nu dorim ca Ucraina să piardă, dacă nu dorim să ne supunem lui Putin, trebuie să ne arătăm angajamentul și hotărârea. Cu cât sprijinul nostru va fi mai credibil și mai durabil, cu atât mai repede Moscova își va da seama că nu ne poate aștepta și cu atât mai repede se va încheia războiul.
În cadrul reuniunii noastre, am decis, de asemenea, să luăm măsuri suplimentare pentru a apropia și mai mult Ucraina de NATO. Pe măsură ce Ucraina își continuă reformele vitale, vom continua să o sprijinim pe calea sa ireversibilă către aderarea la NATO. Activitatea pe care o desfășurăm împreună acum va garanta că, atunci când va veni momentul potrivit, Ucraina se va putea alătura fără întârziere. Nu se pune problema dacă, ci când.
În cele din urmă, în această lume periculoasă, prietenii și partenerii sunt mai importanți ca oricând. Prin urmare, astăzi suntem de acord să continuăm să ne consolidăm parteneriatele, în special în Indo-Pacific. Securitatea este globală, nu regională. Războiul lui Putin este alimentat de cei care nu împărtășesc valorile noastre – Iranul și Coreea de Nord”.
UPDATE 23:48
NATO publică declarația comună după Summit.
UPDATE 23:30
Urmează conferința de presă a Secretarului General Jens Stoltenberg.
UPDATE 20:07
Biden își încheie discursul. Se ia o pauză.
UPDATE 20:03
Biden își începe discursul.
„Timp de 75 de ani, în cadrul NATO, statele noastre au crescut și s-au dezvoltat. În timpul Administrației mele, am dublat numărul forțelor militare, Finlanda și Suedia au aderat la NATO. Lucrurile acestea nu s-au întâmplat din întâmplare, ci printr-o alegere. Întrebarea este cum vom face Alianța și mai puternică. Un răspuns trebuie să fie consolidarea bazei noastre industriale. În acest moment, Rusia își crește producția de armament, muniții și vehicule, cu ajutorul Chinei, Coreei de Nord și Iranului. Nu putem permite să rămânem în spate. Fiecare membru NATO trebuie să contribuie la apărare. Pentru prima dată, fiecare națiune NATO se angajează să dezvolte planuri pentru producția de apărare acasă. Asta înseamnă că, în calitate de Alianță, vom deveni mai inovatori și mai competitivi și vom putea produce mai multe echipamente de apărare critice, mai repede. Putem și vom apăra fiecare centimetru al NATO. NATO va fi mereu pregătită indiferent de amenințările care îi stau în față. Îi mulțumesc fiecărui stat membru”.
UPDATE 20:02
Stoltenberg mulțumește Președintelui Biden pentru leadershipul în cadrul NATO și pentru găzduirea Summitului.
„În acest Summit, vom lua decizii pentru viitorul Alianței. Vom crește sprijinul pentru Ucraina, prin antrenamente și prin sprijiin pe termen lung. Sprijinul pentru Ucraina nu este caritate, este o garanție de securitate pentru toți”.
Știre inițială
Începe reuniunea Consiliului Nord-Atlantic din cadrul Summitului NATO de la Washington.
Vor fi discutate cele mai importante decizii: apărarea statelor aliate de pe flancul estic, sprijinul Ucrainei, noul secretar general, bugetul de 2% din PIB pentru apărare alocat de către toate statele, începând cu 2025.
Citește și
- Zelenski face un apel disperat către NATO: „Ajutați acum Ucraina, înainte de alegerile din SUA”
- Iohannis face declarații în marja participării la Summitul NATO: „România va semna un acord bilateral de securitate cu Ucraina / Am decis că soarta NATO e mult mai importantă decât soarta mea politică”
- România trece la calibrul NATO de 155 mm. Armata Română a semnat contractul pentru 54 de obuziere din Coreea de Sud
Partenerii noștri