• Studiu SUA: Cu cât mai mulți bani ai, cu atât mai fericit poți fi.
  • Studiu SUA: Cel mai bun nivel al fericirii este obținut de la 100.000 de dolari.
  • Cei care au mulți bani au un sentiment pronunțat de securitate și încredere.
  • Nu doar banii aduc fericirea, iar bogații nefericiți sunt doar o excepție.

Banii aduc fericirea, asta e clar, dar de câți bani este nevoie? Cam de dublul salariului mediu, dacă ne uităm la americani.

Un studiu realizat în rândul a peste 30.000 de americani, inclusiv milionari, arată că, cu cât mai mulți bani au oamenii, cu atât sunt mai fericiți.

Diferențele de fericire sunt mai mici între cei cu venituri mici și cei cu venituri medii sau peste medie, care în SUA sunt undeva la 70-80.000 de dolari pe an.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Între aceștia și cei cu venituri considerate mari, cam de la jumătate de milion de dolari pe an în sus, diferența nivelului de fericire este mult mai mare.

Cam la 100.000 de dolari pe an apare un platou, care este greu să fie deblocat sau depășit. Iar studiul arată că nu este vorba doar despre lucrurile materiale, ci și despre sentimentul de confort și de siguranță.

Iar cei care au bani și sunt nefericiți – iar asta s-a demonstrat științific – sunt doar excepții.

Marius Luican, antreprenor

„Românii nu sunt cu nimic mai diferiți față de americani, din această perspectivă. Noi avem dezavantajul că suntem generații crescute de niște părinți care au crescut într-un sistem socialist, ca să nu-l numim comunist. Era ceva rușinos, cel cu bani era rău, exploatator. Noi am refuzat totdeauna să setăm o corelație între valoarea banilor din cont și starea de fericire, dar studiile vin și ne demonstrează ce era evident de foarte mult timp. De văzut cum funcționează lucrurile astea. Sunt două dimensiuni care influențează această fericire. În primul rând este nivelul de așteptări setate – în momentul în care ne putem permite financiar să acoperim nevoile și să avem și peste, atunci vom fi fericiți. Când oamenii au anxietăți, au tentația să privească banii ca un mijloc de garantare a securității, așa că au tendința de a cheltui puțin. Mai este extrema cealaltă, care cheltuie prea mult, intră într-o zonă distructivă”, a spus Marius Luican, antreprenor, la Aleph News.

Citește și