• După anunțul retragerii, Zelenski i-a mulțumit lui Biden pentru „sprijinul său ferm în lupta Ucrainei pentru libertate”.
  • Volodimir Zelenski a îndemnat liderii europeni să folosească „curajul” lui Winston Churchill în lupta împotriva agresiunii ruse.
  • Keir Starmer și președintele ucrainean Volodimir Zelenski se întâlnesc pentru a doua oară de când liderul laburist a devenit prim-ministru.

UPDATE ORA 21:00 – Șeful diplomației ucrainene va vizita China

Cel mai înalt diplomat ucrainean va vizita China marți, la invitația Beijingului, pentru discuții care, potrivit Kievului, se vor axa pe modul de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina și pe un posibil rol al Chinei în obținerea unei soluții.

Ministrul de externe Dmytro Kuleba va discuta despre relațiile bilaterale în cadrul discuțiilor cu ministrul chinez de externe Wang Yi, în timpul unei călătorii în China între 23 și 25 iulie, a declarat Ministerul ucrainean de Externe.

„Principalul subiect de discuție va fi căutarea de modalități de a opri agresiunea Rusiei și rolul posibil al Chinei în obținerea unei păci stabile și corecte”, a declarat ministerul ucrainean într-o declarație pe site-ul său.

Recomandări

COREEA DE SUD E „STAT OSTIL”
INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
HAMAS NEAGĂ
SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
DUȘ...MANUL DIN BAIE
CE MIROASE AȘA?

Declarația Chinei a precizat că vizita lui Kuleba se va desfășura între 23 și 26 iulie și a oferit mai puține detalii. Călătoria este neobișnuită, deoarece China este văzută în general ca fiind apropiată de Kremlin, cu care Beijingul a declarat un parteneriat „fără limite” în 2022, cu doar câteva zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Deși a doua cea mai mare economie a lumii nu a condamnat invazia rusă și a contribuit la menținerea pe linia de plutire a economiei de război a Rusiei, Kievul a fost prudent în criticile sale la adresa Beijingului. Între timp, China afirmă că legăturile sale cu Rusia sunt construite pe baza nealianței și nu vizează nicio terță parte.

UPDATE ORA 19:00 – Kievul organizează un festival de muzică la care participă 25.000 de persoane

Capitala ucraineană a găzduit cel mai mare festival de muzică de la invazia la scară largă, imaginile arătând că festivalierii se îngrămădesc la scene.

Atlas United, cel mai mare festival de muzică din Ucraina, și-a deschis porțile duminică. Deși nu a avut ca cap de afiș niciunul dintre numele mari obișnuite – Kasabian, The Chemical Brothers și Liam Gallagher sunt printre participanții din trecut – evenimentul s-a dovedit extrem de popular.

Acesta a fost organizat în apropierea centrului comercial din Kiev pentru a oferi participanților posibilitatea de a se adăposti în cazul unui raid aerian.

UPDATE ORA 18:00 – Ministrul ucrainean de Externe va vizita China în iulie, anunță Ministerul chinez de Externe

Ministerul chinez de Externe a declarat luni că ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, va vizita China în perioada 23-26 iulie.

UPDATE ORA 17:00 – Miniștrii de externe ai UE vor evalua pozițiile „inacceptabile” ale premierului ungar

Miniștrii de externe ai UE urmează să evalueze poziția „inacceptabilă” a premierului ungar Viktor Orban cu privire la rolul blocului în Ucraina și călătoriile sale în Rusia și China.

Ungaria a preluat președinția rotativă semestrială a blocului în iulie și s-a deplasat aproape imediat la Moscova și Beijing în ceea ce a fost descris ca o „misiune de pace”, deși niciunul dintre partenerii săi din UE nu era la curent sau nu l-a mandatat să facă acest lucru.

De asemenea, el a părăsit mai devreme un summit NATO pentru a se întâlni cu fostul președinte american Donald Trump, a fost un critic sever al ajutorului militar occidental pentru Ucraina și are relații diplomatice calde cu președintele rus Vladimir Putin.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat luni că deciziile luate de guvernul ungar sunt „inacceptabile”.

UPDATE ORA 16:00 – Ucraina atacă în masă cu drone ținte din Rusia, în timp ce forțele lui Putin lansează atacuri intense în est

Ucraina a lansat zeci de drone într-un atac în masă asupra unor ținte din Rusia și din jurul Mării Negre, inclusiv asupra unei importante rafinării de petrol.

Aceasta survine în timp ce comandantul suprem al țării a declarat că forțele ruse organizează atacuri neîncetate pentru a încerca să avanseze spre orașul Pokrovsk, un centru logistic în estul Ucrainei, și că au loc lupte active de-a lungul întregii linii de front.

„Inamicul nu acordă nicio atenție nivelului său destul de ridicat de pierderi și continuă să înainteze spre Pokrovsk”, a declarat generalul-colonel Oleksandr Syrskyi într-o declarație de pe frontul de est.

Rafinăria de petrol din Tuapse a fost avariată într-un asalt nocturn, au confirmat luni oficiali din regiunea Kasnodar.

UPDATE ORA 15:00 – Andrei Năstase a fost vizat de mafia rusă pentru că a dezvăluit corupția. Acum își propune să aducă Moldova în UE

Fostul vicepremier candidează la președinția țării, scrie Kim Sengupta la Chișinău. El știe că sprijinul Occidentului împotriva Kremlinului va fi vital

UPDATE ORA 14:00 – Kremlinul „nu este surprins” de abandonarea lui Biden a candidaturii la realegere

Kremlinul a declarat luni că nu a fost prea surprins de renunțarea președintelui american Joe Biden la candidatura sa de realegere și a spus că vicepreședintele Kamala Harris nu a contribuit până acum la relațiile ruso-americane.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că schimbările politicii americane nu sunt o prioritate pentru Moscova, care se concentrează pe atingerea obiectivelor a ceea ce președintele Vladimir Putin numește operațiune militară specială din Ucraina.

UPDATE ORA 13:00 – Cuvintele lui Starmer vor fi binevenite la Kiev – dar Zelenski are nevoie de acțiune mai mult ca niciodată

Premierul este dornic să mențină poziția Marii Britanii ca unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei din lume – un rol care va deveni și mai important pe măsură ce sprijinul altor puteri începe să se clatine, scrie Mary Dejevsky.

UPDATE ORA 12:00 – Ministrul de externe al Ucrainei va vizita China în iulie, a declarat ministrul chinez de externe

Ministerul de Externe al Chinei a declarat luni că ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, va vizita China în perioada 23-26 iulie.

UPDATE ORA 11:00 – Civili uciși și răniți în urma atacurilor comerciale din Rusia și Ucraina. Rusia pretinde câștiguri în est

Cel puțin două persoane au fost ucise în atacurile ucrainene în regiunea Donețk, parțial ocupată de ruși, spun presa de stat rusă, în timp ce atacurile rusești au rănit cel puțin cinci persoane în Ucraina peste noapte.

UPDATE ORA 10:00 – Livrările de muniție către Ucraina se vor accelera, a spus ministrul ceh

O inițiativă condusă de Cehia de a cumpăra muniție din întreaga lume pentru Ucraina va livra țării 100.000 de cartușe în iulie și august, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

„În lunile iulie și august vom trimite în total aproximativ 100 (mii) de bucăți. Din septembrie, aceste livrări se vor accelera”, a declarat Lipavsky reporterilor la Bruxelles.

UPDATE ORA 09:00 – Kievul organizează un festival de muzică cu 25.000 de persoane

Capitala ucraineană a găzduit cel mai mare festival de muzică al său de la invazia la scară largă.

Atlas United, cel mai mare festival de muzică din Ucraina, și-a deschis porțile duminică. Deși nu a avut niciunul dintre titlurile obișnuite de nume mari – Kasabian, The Chemical Brothers și Liam Gallagher sunt printre participanții din trecut – evenimentul s-a dovedit extrem de popular.

A fost organizat lângă centrul comercial Kiev pentru a oferi participanților șansa de a se adăposti în cazul în care ar avea loc un raid aerian.

UPDATE ORA 08:00 – Kievul lovește o rafinărie de petrol din Rusia

O dronă ucraineană a lovit o rafinărie de petrol rusă importantă din regiunea Krasnodar de sud.

Atacul a avut loc peste noapte. Oficialii locali au spus că nimeni nu a fost rănit și că o explozie, precum și incendiul rezultat la rafinăria de petrol Tuapse din Marea Neagră, deținută de majorul petrolier Rosneft, au fost cauzate de resturile unei drone interceptate. Înregistrările, totuși, par să arate o dronă intactă care își atinge ținta.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Volodimir Zelenski a îndemnat liderii europeni să folosească „curajul” lui Winston Churchill în lupta împotriva agresiunii ruse.

Liderul ucrainean a făcut acest apel în timpul unui discurs la Palatul Blenheim, în timpul celei de-a treia vizite a sa în Regatul Unit de la invazia la scară largă a Rusiei.

Este prima sa vizită în Regatul Unit de când Sir Keir Starmer a devenit premier. De asemenea, Zelenski urmează să se întâlnească cu Regele Charles în timpul acestei vizitei.

Keir Starmer și președintele ucrainean Volodimir Zelenski se întâlnesc pentru a doua oară de când liderul laburist a devenit prim-ministru.

După anunțul retragerii, Zelenski i-a mulțumit lui Biden pentru „sprijinul său ferm în lupta Ucrainei pentru libertate, care, împreună cu un sprijin puternic bipartizan în Statele Unite, a fost și continuă să fie esențial.”