• Constatările sugerează că o istorie de consum de junk-food și privarea ulterioară pot duce la modificări neuronale și comportamentale semnificative.
  • Dietele bogate în calorii, zahăr și grăsimi nesănătoase afectează creierul.
  • Studiile asupra creierului au relevat modificări în transmisia neuronală în nucleul accumbens.

Câte zile de cheat day ai pe săptămână? Un studiu recent vine cu noi perspective pentru dietele bogate în calorii, zahăr și grăsimi nesănătoase. Se pare că afectează creierul și comportamentul de căutare al hranei. Statisticile arată că 50% dintre români consumă fast-food de 2 ori pe săptămână sau chiar mai des. Rezultatele au arătat că șobolanii predispuși la obezitate, după o perioadă de privare de junk food, au prezentat o motivație crescută de a căuta alimente.

Studiile asupra creierului au relevat modificări în transmisia neuronală în nucleul accumbens, o regiune cheie implicată în sistemul de recompensă, la șobolanii predispuși la obezitate. Aceste modificări au fost specifice conexiunilor dintre cortexul prefrontal medial și nucleul accumbens.

Constatările sugerează că o istorie de consum de junk-food și privarea ulterioară pot duce la modificări neuronale și comportamentale semnificative, în special la persoanele predispuse la obezitate.

Recomandări

ALEGERI 2024
MUSK TAIE POSTURI LA GUVERN
CONTROALE LA GRANIȚĂ
ȘTII DE VREME?
UCRAINA PIERDE 40% DIN KURSK
CINE CÂȘTIGĂ CODE KIDS

„Medicii au tras semnale de alarmă de multă vreme cu privire la efectul dezastruos al dietei occidentale, reprezentată cu preponderență cu produse fast-food, junk food, cu alimente supraprocesate asupra sănătății organismului nostru și mai recent, asupra creierului. Sunt două aspecte ale influenței asupra sănătății creierului. Este vorba de schimbări comportamentale care duc la supraponderalitate și obezitate și în al doilea rând, afectarea memoriei pe termen lung. Dependența apărută în urma consumului de alimente nocive sănătății se datorează eliberării neutrotransmițătorului numit dopamină, care este responsabil cu motivația, dorința, căutarea unei recompense”, a explicat Camelia Oltean, medic nutriționist, la Aleph News.

Citește și